what we need :
untuk 20 biji
inti
- 1 tin sardin besar
- 1 biji bawang besar
- 1 tangkai cili merah
- perahan lemon/limau
- garam
- 1tbs minyak masak
- 2 cawan tepung gandum
- 2 tbs marjerin/planta
- 1/4 cawan air larutkan bersama secubit garam
doh
- dalam mangkuk besar, campurkan tepung dan majerin, uli hingga sebati.
- campurkan air sedikit demi sedikit. hingga doh sebati dan tidak melekat di tangan.
- biarkan doh selama 10 min.
- panaskan kuali
- tumis bawang dan cili hingga naik bau
- masukkan sardin yang sudah dibersihkan
- jus lemon/limau (sesedap rasa)
- garam (sesedap rasa)
bila dah siap semua, buat doh kepada bola kecil. tabur tepung pada tempat uli. so doh tak akan melekat.. goreng hingga keemasan dalam minyak panas dengan api sederhana. tadaaaaaaa.. karipap siap dihidang..
wehuuuuu... fews pic weweeee esp mangkuk as acuan! :)