Friday, December 31, 2010

:: tahun lama ::

tahun lama..
tahun yang sangat jerih... namun tetap bangga.. yuki managed to make a moved untuk selamat kn relation beliau wih her mom and dad.. but yuki too, had lost dalam battle in her own relation.. sangat sakit! but as it said.. lifes must go on.. lepaskan apa yang dah pergi... REDHA!!...

tahun baru..
syukran.. sedikit matang. tapi masih lemah or childish... >.<  belajar untuk membutakan hati.. malas mahu ambil pusing.. berharap tahun baru akan bawa segala yang baik-baik.. segala yang manis..

Friday, December 17, 2010

:: ketemu lagi di lain bulan ::

kali ini kita ketemu penuh rindu..
senyum dan manis!
ketemu lagi di lain bulan...
penuh rindu dan sayang!






Monday, December 6, 2010

:: silent ::

humm.. lama tak lihat blog.. banyak sungguh rasa berbuku dalam hati! geram, benci, meluat, sakit hati, marah, sedih.. all... in complete dosage untuk emo! ya tuhan, beri me kekuatan! memang me rasa macam mahu putus harapan.. and left all this behind.. mana mahu me mulakan dulu? atau mana harus me tinggal kn dulu? restless.. penat.. letih! looking back all this year past.. humm... banyak yang me terlepas! ppl around me start complaining that me terlalu berubah! so sudden me menjadi seoarang yang sangat pasif.. not old YUKI anymore.. where those smile gone?? hummm....

Wednesday, December 1, 2010

:: MAHU MENYUMPAH SERANAH SERTA MEMAKI HAMUN SERTA MENYEPAK! ::

HURHH!! kenapa kurang ajar sangat manusia nih! dah cukup bagus ke? kau nk sangat kan. hamek! memang aku lemah lembut, tak tahu nak marah kat kau, but kau tak sepatutnya buat aku macam nih! babi tul! huhh! sampai rasa menggigil menahan sabar! tersirap darah kemuka... panas seh hati aku... semua serba tak kena minggu ni, if tahu macam ni nak jadi baik aku kerja je sepanjang minggu.. tak payah duk kat umah. tak pun alik je melaka terus! hurrrggghhh! benci!

Sunday, November 21, 2010

:: balik kampung ::

balik kampung sambut hari taya haji.. mam nasi empet dan kuah kacang kegemaran me dengan banyak sekali!! rendang ayam... hilang segala letih bila lihat muka emak dan adik.. sayang nya cuti x lama... sekejap sangat... humm.. alik kampung asahan and cabau.. jumpa nenda tercinta!! -_-" 
mak macam biasa, abah sihat.. out of sudden mak tanya "at age of 30, apa yang along mahu?" me?? mahu 2 buah kereta, 2 buah rumah.. boleh? sambil mata $_$.. hooo.. soalan biasa laa tu kn? mak asking me, kenapa me tak mahu terima dia? alehh... boleh kata dia tak kaya? hoo... dah tak ada perasaan nak buat mcam mana.. me mahu orang yang me nak, tapi tak dapat.. org yang me tak nak, nak me... hurhh.. tak fair! bencik!!

Saturday, November 13, 2010

:: mak pesan ::

had a chat wif mak.. like usual.. but tonite way mak berbual lain macam.. mak keep asking me to accept him.. hayooh... tak mahu... tak mahu... tak suke beliau.. -_-" ... mak sangat risau nampak nya me tak mahu tawen! (apatah lagi jika tawen bukan dengan rasa rela hati!)... humm.. rilex laa mak.. me baru nk masuk 25 je... lum pun 52.. cucu? angah kan ada.. mak minta laa angah bg mak 10 cucu pun tak pe.. tak pun tunggu dak boy ke.. -_-" me mana suka budak kecil.. rimas seh.. ke along beranak mak jaga buleh? tapi if tak tawen mana buleh beranak!

Tuesday, November 9, 2010

:: sungguh tidak kuat semangat! ::

dah lama me tak berkeadaan macam ini! me seperti hilang! lost! semua jadi tak betul.. dalam me merusuh pada keaadan, me lupa.. pagi td mak sms.. "along lama tak telefon mak"... humm.. mak, maaf.. me alpa! me lupa pada tanggung jawab me pada keluarga! me pentingkan diri sendiri! me terduduk.. me hiba... lama tak jumpa mak.. lama juga tak ketemu adik-adik.. -_-" .. sepanjang hari ini umpama roh me berlegar merayau.. hanya jasad yang jejak dibumi nyata!!.. betapa lemah sungguh diri me ini... me rasa me cukup kuat.. rupanya tidak.. me jatuh terduduk juga..

Sunday, November 7, 2010

:: hiba juga ::

yup, memang me adalah seorang yang sangat lembut hati. tapi bukan lah bermakna me boleh dibuli sesuka hati!  tak perasan kah kamu me juga ada perasaan? tak sedarkah kamu me juga perlu dijaga hati? humm.. terkadang merasa diri tak penting.. apatah lagi diperlukan..  perasaan selalu berputar, selalu rasa bersalah.. selalu juga merasa diri terhukum.. salah atau tak pilihan dan keputusan itu? berat hati memilih untuk bahagia dan berpaling pada prinsip diri sendiri, tetapi juga merasa diri sudah teramat lama beralah pada kenyataan! kamu... dekat tapi terasa jauh beribu batu... kamu.. dan kamu.. akhirnya me juga yang hiba sendiri..

Friday, November 5, 2010

:: yang di cari hanyalah cinta ::

sepanjang perjalanan ini,
sepanjang musim ini, 
seluruh cerita ini,
seluruh perasaan ini,
kabut dan resah...
tangan terlepas,
maka hati pun merusuh,
yang di cari hanyalah cinta!
bukan malaikat kasih...

Sunday, October 31, 2010

:: it is sunday and i missed my mom! ::

humm.. sunday... cuaca yang sangat baik.. langit biru dan cerah... angin sepoi bahasa... I MISSED MY SO BADLY!!  sunday like this, alone at home, hate this feeling!!! me rindu bau mak tumis sambal.. me rindu mak membebel!! me rindu mahu bergossip sama emak!! hurrgghh... tak pe sabar kan diri anda yuki.. minggu depan dapat alik kampung.. hooreeeyy.. even tak lama tapi ok laa kn.. dari x alik langsung.. cadang nya mahu balik raya haji.. mudahan tak ada apa yang menghalang.. hanya dapat cuti 2 hari.. so satu malam je at home.. what to do kan.. masih junior, tak dapat mohon cuti lama.. (tak pe tunggu laa dah confirm nanti!!).. buleh tak kita sambut raya haji sehari awal mak? so then along leh mamam dengan lebeh banyak?? rindu mahu mamam nasi himpit dengan sambal kacang mak yang power... start counting day from tomorow.. mahu balik kampung.. ooo balik kampung... >.<

Tuesday, October 26, 2010

Friday, October 22, 2010

:: Malaysian LAW for rapist ::



encik-encik perogol, agaknya serik atau takut tak melihat ini? ya ampun... yang melihat pun rasa bagai mahu terkencing!! apatah lagi yang menanggung! tapi rasa nya wajar laa hukuman sebat ni.. nasib baik laa tak ada hukuman sebat sampai mati!! tertanggal kulit dari isi... -_-" ngeri....

Sunday, October 17, 2010

:: cinta universal ::

memilih untuk mencintai,
dan bukan untuk memiliki...
kerana cinta itu maha luas..
ruang-ruang kosong dalam hati..
rindu dan cinta buat kamu..

Friday, October 15, 2010

:: when abah said it out ::

call mak this late eve, hoooohh suddenly mak bring out topic yang sangat hot! hoooh, ABAH MAHU ATURKAN ALONG PULA LEPAS INI... erkk... macam mana ini? macam gubra! what did abah plan? what is in his mind? abah memang susah di jangka, maka dengan muka selamba asking mak, is abah planning me a jodoh?? hoooohh... we r not in 80s... may be abah worried me not in serius relation, either me was too bz in work! sampai tak ada personal life! or may be abah takut me will choose en singh... hummm... if i do choose him, rasanya what will abah do? hummm... personally, me memang tak sedia in serius relation.. semuanya sangat complicated! diluah mati emak, ditelan mati bapa... macam mana ini? hayooooohh!


en singh, cepat laaa masuk jawi... -_-"

Tuesday, October 12, 2010

:: insomnia ::

ingatkan after this tak akan lagi insomnia.. hummm.. nampak gaya nya sembab laa mata g kerja minggu ni! @______@  hati rasa tidak senang lately! selalu berfikir sesuatu yang tak baik akan terjadi! hooohh!! sangat berfikiran negative! tapi sememangnya hati me tak pernah senang selepas tahu kenyataan itu! semuanya serba tak kena! mahu dilepaskan terasa sayang! mahu dilupakan tak mampu dek akal! hooohh... kadang kala me berharap me mampu berfikir dan bertindak waras!! dan juga tidak mementingkan diri sendiri! tapi me tak mampu.. tak mampu untuk menipu perasaan sendiri! gila!! memang gila apa yang me lakukan!! tapi me tak berdaya.. im helpless... his eye, his smile, his skin smell... semuanya berlegar dalam fikiran.. tak mahu pergi walau sudah dipaksa!! maybe he too, in my situation, tak terdaya... he said to me, " u jangan cakap macam tu lagi" ... my heart broke.. burst to tears.. sangat payah... at this age, relation adalah sesuatu yang sangat complicated! banyak yang perlu diambil kira, bukan satu hati sahaja yang perlu difikirkan... huhhh... sometimes too, selalu berfikir kenapa perlu me diduga seberat ini? kenapa antara berjuta manusia, pada dia juga perlu me sayang? dia yang tak dapat me miliki! -_-" kenapa terlalu lewat dia hadir? humm... tak lama lagi he will back to sp, maka sarat laa rindu ini! berharap me akan sangat cekal dan tabah, seperti mana me buka pintu hati me dan redha dengan ketentuan me terpaksa berkongsi kasih!

Sunday, October 10, 2010

:: kamu yang sangat jauh ::

kamu yang jauh,
tak tercapai dek tangan..
kamu yang jauh,
membawa bersama sagala cinta..
kamu yang sangat jauh, 
tinggal kan aku dengan sarat rindu!

:: mimpi yang aneh ::

lately selalu mimpi yang aneh-aneh.. week before me and wati mimpi yang sama! freaky!! sangat freaky!! mimpi me lari dari pelamin! me tak mahu tawen! wati was so scared.. me lagi laa scared!! mak kata selalunya mimpi goes other way.. but nama pun mimpi! mainan tidur je.. hooohhhh.. -_-"
then yest nite, me mimpi bumbung rumah me terbang! apakah? sangat scary! hooohh.. tak mahu fikir... tapi asik laa berlegar dalam kepala ni..

Monday, October 4, 2010

:: kenapa perlu kamu berbohong? ::

kenapa harus kamu berbohong dan lantas juga menyakitkan hati me? perlukah kamu lakukan ini? huhhhh! ya tuhan beri me kekuatan untuk memaafkan, sekali lagi juga untuk redha dengan kenyataan ini! andai memaafkan semudah melepaskan dia dari tangan! hummm.. mungkin juga tuhan mahu me beringat dan pulang ke pangkal jalan.. mencari kekuatan diri.. dan juga sayang pada diri lebih dari segalanya! banyak yang terlepas pandang, dalam ghairah mengejar cinta! dalam masa empat tahun segalanya amat mencabar diri me.. segalanya amat payah! teramat mahu, pergi jauh.. walau sekejap! sudah tak tertahan beban yang dipikul.. sudah seperti mengheret diri... banyak yang tercicir... dan juga tak terdaya lagi berpatah balik dan mengumpul semula segala apa yang tercicir itu! semuanya sangat menyakitkan! tak mahu lagi terluka! tak mahu!!! dan kamu... telah me cuba sedaya yang me mampu untuk memaafkan kamu... seikhlas mungkin, kerana cinta itu terlalu berkesan di hati me!

:: lari ::

emo.. sangat emo.. sedih.. rasa macam mahu lepaskan segalanya... lari jauh-jauh.. pergi tinggalkan semuanya!
mahu sendiri dan muhasabah diri.. mencari sisa kekuatan yang cicir selama aku berlari mencari kamu di sepanjang perjalanan yang maha payah ini! kadang kala terjatuh, bangkit dan mula sekali lagi berlari walaupun payah.. memang tak mampu lagi rasanya.. bagai hilang segala rasa dijiwa.. kosong lalu akhirnya aku hilang juga dalam lembar-lembar waktu yang berputar... buat sekian kalinya juga aku gagal...

:: jika kamu tahu sebanyak mana cinta itu untuk kamu ::

jika kamu tahu cinta itu sangat luas! sangat dalam! dan sangat tinggi... dan yang pasti semua itu untuk kamu! perasaan ini seperti terbang ke langit yang sangat luas! terbang bebas.. dan segalanya terasa ringan! tinggalkan segala masaalah yang sarat membeban kan akal dan fikiran..

Saturday, October 2, 2010

:: kamu memang pandai memujuk hati saya ::

kamu sememang nya tahu kelemahan me! macam mana mahu marah bila dapat pooh and eayore?? hayooohh.. terbang segala marah pagi tadi.. maaf yea kamu me maki pagi tadi.. -_-" emo dan sangat stress kebelakangan ini! sangat membebankan fikiran! berharap pooh dan eayore mampu bawa me lena hingga ke pagi.. sekali lagi, terima kasih kamu...

Wednesday, September 29, 2010

;; kau bila lagi? ::

hoohhh... emak me kata, orang dah mula tanya when is my turn.. after my sister? soalan yang sungguh mendebarkan! cehhhh!! tak mahu tawen.. tak mahu.... -_-"  me baru 24.. sangat muda remaja lagi.. hohohoo... sudah diagak memang me akan ditanya soalan ini.. rasa dah berkali juga alasan sama diberi. "belum ada kawan lagi".. mak cik-mak cik yang tanya, jika ada calon yang sesuai sila hubungi abah saya okeh! -_-"
bukan me tak mahu tawen, sebenarnya me belum sedia mahu pikul tanggungjawab, rasa nya me belum pun terfikir mahu jadi isteri! agak nya when perempuan at age of middle 20s mesti akan jadi soalan wajib kan? ni baru 24, agak nya if me dah 30 tak tawen lagi mesti lagi hebat-hebat belaka soalan cepu cemas yang akan me terima... -_-"

Thursday, September 23, 2010

:: raja sehari adinda saya ::

finally my sist, telah selamat menjadi isteri kepada suami beliau.. sangat sedih apabila melihat adik me berarak ke pelamin.. ohh adik me telah dewasa, adik me telah juga meninggal kan zaman kecil kami..
me tidak sempat melihat adik me nikah, tuntutan tugasan.. mesti lah lebih hiba jika me lihat sendiri adik me itu secara sah nya telah diambil alih tugas menjaga makan pakai dan minum nya oleh suami beliau..

Saturday, September 18, 2010

:: -_____________- ::

sila jangan ambil hati atau marah kepada jadual harian me yang sangat padat ini.. me telah cuba dan masih berusaha membahagi kan masa me seadilnya antara tugas dan personal life.. but rasa nya me perlu lebih lagi peka terhadap orang-orang sekeliling me.. maaf, me tak bermaksud mahu mengabaikan kamu.. mahu pun dengan sengaja mengetepikan kamu dalam waktu seharian me.. =(

Friday, September 17, 2010

:: hari raya me selepas 6 tahun tidak mahu beraya ::

penuh warna.. melihat muka adik-adik yang gembira menerima duit raya, melihat muka adik bila di belikan kasut raya, melihat wajah gembira emak menyambut kepulangan me, merasa sahur dan berpuasa walau hanya untuk 1 hari dirumah, menolong emak memotong bawang dan tempe dan buah senkuang -_-" untuk dibuat lodeh.. mencari tahu serata tehel untuk buat tahu sumbat kerana me begitu teringin mahu buka tahu sumbat dengan kuah kacang emak yang sangat yummy!! dan malam selepas buka me telah tertidur (macam ikan paus kata adik me) sehingga ke pagi hari! sedar sahaja emak telah menjerit satu rumah kepada adik-adik supaya lekas mandi dan bersiap ke masjid untuk solat raya.. selepas abah pulang dari masjid kami bermaafan dan mamam ketupat dengan sangat berselera! setelah itu kami bertolak pulang ke kampung emak... ceh ceh macam jauh sahaja bunyi nya... -_-" asahan untuk berjumpa dan melengkapkan sesi bermaafan dan bertangisan bersama makcik-makcik dan pakcik serta nenek kesayangan me.. sangat sedih bila memeluk nenek dan nenek menangis! tapi me telah berjaya mengontrol diri supaya tidak menanis juga.. kami beraya dengan sangat ekpress kerana me perlu mengejar masa. perlu beraya di rumah nenek sebelah abah pula di chabau.. meka kami telah juga bermaafan dan memamam rendang itik!! hooo itu adalah kali pertama me mamam itik! rasa nya sangat berbeza dari ayam.. selepas itu kami meneruskan perayaan ekspress itu ke rumah saudara abah yang me tidak pernah tahu mahupun kenal... -_-"  ... kami bergegas pulang kerumah sendiri untuk menerima tetamu abah yang suadah menunggu di pintu rumah.. dan sebelum sempat me mamam 2nd round, sudah pukul 6 petang.. hayoohhh.. me perlu pula pulang ke singapura.. bencik! tapi terpaksa juga melangkah pulang.. -_-" ... dan malam raya me sudah berada di rumah sendiri seorang diri berteman bekal rendang ketupat dan kuih tart nenas emak.. sangat sedih.. tak pe tahun depan akan memastikan diri mendapat cuti yang panjang! mahu maain bunga api, berjalan raya sakan dan memamam kuih raya dengan sangat banyak! ohh baru teringat, me tidak mamam pun kuih raya di rumah hari itu -_-".. berharap bila sme pulang besok hari masih ada kuih raya.. hummm... besok me akan pulang ke kampung lagi... adik me puteri kedua mak dan abah menjadi raja sehari.. hoyehh.. sangat tidak sabar mahu pulang dengan menaiki bus seawal 7.30 pagi bersama sahabat baik me cik wati.. semoga selamat sampai..


gunung ledang dari depan rumah pak long me..

:: guilty? another shoe again ::

hayoooooooooh! sudah tidak boleh mengawal nafsu! hari ini telah sekali lagi membeli sepasang kasut.. rasa sedikit guilty.. tapi me memang tak boleh mengawal perasaan "cinta" kepada shoes.. humm.. alasan membeli shoes ini, sale.. and suka pada warna ini.. tak ada shoes warna cekelet.. -_-"
rasanya perlu kerja kat tempat yang tak ada jual shoes laa.. baru boleh berhenti ketagih ini..

Tuesday, September 14, 2010

:: new pair of shoe (again!) ::

addicted! sangat addicted to shoes.. hayoohh... today again bought a new pair of shoes.. tak pe laa kut agaknya, penat kan kerja, so treat kepada diri sendiri laa ni (alasan) -_-"  ... macam mana yea mahu control nafsu membeli ini?

Monday, September 13, 2010

:: tak perlu said it loud ::

tak perlu said it loud, me faham.. sometimes kita tak perlu lafaz apa yang kita rasa demi menjaga hati dan perasaan insan lain even kita sendiri merana! me rasa me perlu beri dia ruang untuk explore dan mencari diri sendiri.. sometime too we need our own space alone to understand ourself more and love ourself more than other ppl.. perjalanan hidup tak selalu nya senang dan teduh.. kadangkala kita jauh tersungkur, kadangkala kita basah dalam hujan dan hilang arah.. memang hati payah mahu terima dan redha, but itulah pahit manis kehidupan.. belajar dari kesalahan.. menerima dan memaafkan.. sayang dan menyayangi.. semoga juga kasih sayang kami selalu rendang dan redup..

Monday, September 6, 2010

:: selamat hari raya aidilfitri ::

salam lebaran, mohon ampun dan maaf.. ohhh sangat sedih, tak dapat beraya lama dengan family.. but as always family even jauh tapi selalu dekat di hati me!

:: walimatul urus ::

on behalf of my sister NUR FIRDA AIEN, my dad and mom, kami sekeluarga menjemput rakan dan taulan, sahabat jauh dan dekat to my sist wedding on 18 sept 2010..

to my dear sist, selamat menempuh alam perkahwinan,
(she grow up much fast then what i can imagine!)

Saturday, September 4, 2010

:: who said it is easy? ::

tak semestinya sayang mampu buat kita faham perasaan orang lain! GERAM! payah sangat ke nak faham? susah sangat ke mahu beri komitmen pada tanggung jawab? huhhh.. ikutkan hati mahu saja me maki. but then apa pula kurang me if me tak mampu menagawal emo dan amarah me? yea we are two different people from two different world and background... it is so much tough than what we can imagine..cakap senang but bahu yang pikul sendiri rasa! huhh..

Monday, August 30, 2010

:: hey u! ::

hey u,
yang berjaya mencuri hati i!!  -_-"  hooooooohhh... terima kasih for all of ur care and concern all this month long.. when i need most of ur time just to listen me crying and mumbling... when most of days in week im lost in swing mood.. when everyday complaining and u as always, "sabar syg, u jangan nanis" ... when each time asking me if i had my meals on time when im too bz wif class and test.. yup.. terima kasih berjuta-juta!..


Saturday, August 28, 2010

:: stress alarm!! ::

hoooh! this last week merupakan minggu yang sangat stress buat me! caught in tight class.. test yang semakin susah.. dia yang jauh ( kena tulis juga ke?).. raya yang tak dapat cuti.. 1st day at bank will b so soon! (31 ogos).. me actually not ready in mental.. sangat takut, if i cant deliver my job as what i learn from class! he said i always think too much of it.. and then i will cry.. -_-" OMG.. sangat susah hati..
hummm... sudah dapat 1st salary.. hooyeh.. kerana sangat stress kan.. (alasan untuk mengurangkan rasa guilty!) semalam telah membawa diri dan hati yang duka lara, membeli belah @ aka shuping sepasang 2 pasang kasut! hohooo.. yea shuping manage to bring back my smile as always! hooooooo.. telah membeli 2 pasang kasut hitam.. tak tahu kenapa mahu warna hitam.. both are black.. when me back at home and lihat my shoes rack.. ohh sudah penuh! sudah macam imelda marcos! ketagih kasut! -_-" tapi tak ada banyak kasut hitam pun.. (alasan juga untuk mengurangkan rasa guilty!) -_-"  .. had a gud lunch too wif olivia and felice at the cafe cartel! hoooh.. sangat yummy and affordable! ..
today is saturday.. melepak di rumah menonton cartoon.. and mahu juga ke sallon petang nanti dan memotong rambut yang sudah panjang ini.. rasa malas sungguh.. mahu gulung-gulung lagi dalam shimot.. -_-" 

 this is what i ate.. mexicon pasta wif baked  chicken wif rodeo sauce!
seafood platter for olivia and felice!
 mushroom soup wif free flow bread!
hohohooo! pandai kan me buat bunga!

Thursday, August 26, 2010

myMetro | Tergamam leher terkulai

myMetro | Tergamam leher terkulai

DITENTERAM...adik-beradik mangsa ditenteramkan saudara-mara selepas adik mereka  berumur tiga tahun disembelih bapa sendiri  di rumah, semalam.
DITENTERAM...adik-beradik mangsa ditenteramkan saudara-mara selepas adik mereka berumur tiga tahun disembelih bapa sendiri di rumah, semalam.
TAHAN...suspek  membunuh kanak-kanak tiga tahun ditahan polis.
TAHAN...suspek membunuh kanak-kanak tiga tahun ditahan polis

semakin banyak masaalah mental dikalangan rakyat malaysia.. kesian kanak-kanak itu.. humm, ajal maut ditangan tuhan, tragisnya berakhir ditangan bapa sendiri.. :(

Sunday, August 22, 2010

myMetro | Ibu, bapa hilang

myMetro | Ibu, bapa hilang


ISI HATI...tujuh daripada sembilan beradik melukis kad hari raya  merayu kepulangan ibu bapa sempena Aidilfitri tahun ini.
ISI HATI...tujuh daripada sembilan beradik melukis kad hari raya merayu kepulangan ibu bapa sempena Aidilfitri tahun ini.

Saturday, August 21, 2010

:: perlu menjaga tatatertib!! ::

yup, sangat perlu! tak bermaksud i was far away from mak abah and im not in malaysia me sudah melupakan moraliti me! geram dengan sebilangan manusia ni! tak kisah laa apa pun ur race, warna kulit or ur language and sekaya mana pun u r if moral adalah ZERO then u r nuthing okeh! nuthing... adakah moraliti me di judge berdasarkan bahasa me? yea me banyak cakap "london" most of time, but itu adalah kerana sekitaran kerja me, bukan nya me "wanna be" okeh!! tak bermaksud juga me pakai skirt most of time, u can touch me okeh!! sungguh menyakitkan hati dengan manusia jenis nih! WTH... okeh tak mahu maki-maki... tarik nafas hembus nafas... -________________-"

:: another week is over ::

masa berlalu denagn sangat pantas yea.. sekejap dah 2 minggu training.. rasa macam tak cukup lagi masa untuk revise semula semua 16 topic sebelum skills app test! haiyohhh... sangat nebes dan gubra memikirkan hal skills app tets itu.. dalam kepala ni masih kosong lagi.. macam mana ni? if failed skills app tak mahu lagi ulang traning nih! hummm... minggu depan jadual sememangnya sangat padat.. tinggal few module to finish. PGI and BGI.. (buku yang sangat tebal untuk dibaca!) ... this last 2 weeks me sangat bz.. balik umah letih.. mandi terus sleep.. tak ada masa langsung nk belek blog.. apatah lagi nk bg ayam itik makan kat farmville!! -_-"
another 2 weeks more dah nk raya.. jiran sebelah suka main bunga api!! suka tengok budak-budak main bunga api, teringat zaman kecik kami! bila tiba raya abah selalu belikan kami adik beradik bunga api.. then arwah pakcik murad pun selalu beli kn bunga api.. ( rindu kat arwah pak cik murad) ... selalu main bunga api yang batang besi  and kertas merah putih tu.. hohohoo... pernah kaki melecur sebab terpijak besi bunga api yang panas! main atas simen depan umah, cucuh dekat pokok bunga mak!! hohoho.. then abes laa lantai pun bertanda.. manis nya zaman kanak-kanak... -_-" .. semalam coll mak and adik.. adik meeya tanya bila nk balik, dia nk ajak main bunga api!! alahai adik meeya... kalau laa buleh balik, tiap minggu along balik dik oii.. -_-" cepat betul masa berlalu.. rasa macam baru semalam tapi dah berminggu..

Sunday, August 15, 2010

::minggu ini::

hati rasa sangat sebak today.. semua rasa serba tak kena.. fikiran kalut.. hummm... life is not easy.. semalam, when im out doing my groceries, terjumpa seorang pak cik tua.. ya tuhan hati rasa macam luruh sangat.. he look so daif.. in baju old baju melayu, maybe after teraweh.. holding a basket in hand.. beli barang too... i look in his basket. ada 2 3 tin canned drinks, roti.. in a Q masa nak bayar.. i smiled to this pakcik.. and he return back my smile and asking "dari singapura ke?", maybe sebab my trolly penuh.. then me said nop laa.. this pakcik sangat ramah.. he said "tadi orang bg sedekah dekat masjid tu yang dapat beli barang buat sahur ni.." OMG.. luluh nya hati me.. pak cik sahur roti je.. rasa mahu menangis masa tu juga.. teringat kat mak abah kat kampung.. me bayarkan segala barang pakcik tu.. dengan harapan if it happen to me or ahli keluarga me, ada la juga insan lain yang tolong.. hummm... mungkin hari ni kita senang, esok lusa kita tak tahu.. andai tuhan nak ambil segala kesenangan kita, sekelip mata pun boleh terjadi.. ya tuhan maha pemurah lagi maha pengasih, lindungilah kami sekeluarga dari segala musibah... amin .. and kampung me dilanda ribut puting beliung.. 3 maut.. banyak nya dugaan yang tuhan nk tunjukkan di bulan ramadhan ni..  sehari suntuk me termenung.. apa yang tuhan nak tunjukkan..  rasa terkilan pun ada.. banyak nya yang me terlepas pandang dalam kehidupan seharian me.. betapa me tak bersyukur atas segala nikmat yang tuhan bagi pada me.. -_-"

Saturday, August 14, 2010

:: mari bekerja ::

memang me keletihan.. sangat letih.. kaki macam nak tercabut.. tangan macam nak tercicir.. hummm.. suasana tugas yang baru sangat mencabar emo me.. bangun seawal 5am and sampai umah seawal 9malam.. bangun matahari belum keluar balik pun matahari dah terbenam.. sampai umah memang dah tak ada selera nak mamam.. mandi terus sleep. sometime tak sleep langsung if perlu berjaga sepanjang malam baca notes untuk test.. selalu laa juga sakit belakang.. mak complain me lama tak call her.. -_-" maaf mak.. selalu sangat dah bagi alasan sama setiap kali mak tanya kenapa lama tak call her.. hummm...

Monday, August 9, 2010

:: masih ::

kita masih mencari sesuatu yang tak pasti,
sesuatu yang tak tentu milik kita,
sesuatu yang tak dijanjikan untuk kita,
dan kita masih lagi berhempas pulas mencari,
kerana percaya kita punya kekuatan.

::: Malaysian woman fails to reverse Muslim conversion ::

Malaysian woman fails to reverse Muslim conversion

KUALA LUMPUR, Malaysia – A Malaysian woman lost a court battle Wednesday to nullify her conversion to Islam when she was a child, but vowed to fight on to be recognized as a Hindu.
The interfaith dispute could further anger non-Muslims who have long complained that their religious rights are being sidelined in Muslim-majority Malaysia, and may erode minority support for the government.
Malaysia's secular High Court ruled it had no jurisdiction to hear the case as Banggarma Subramaniam is a Muslim and should refer to the Islamic Shariah court, said her lawyer Gooi Hsiao Leung.
Banggarma has said she and her three siblings were under the care of a government orphanage in northern Penang state when she was converted to Islam by welfare officials in 1989 when she was seven years old.
She ran away when she was 16 and got married two years later in 2001 in a traditional Hindu ceremony. When she returned to the home to collect her identity card and other documents, she was given the Muslim conversion certificate which listed her name as Siti Hasnah Vanga-rama Abdullah.
She has been unable to register her marriage or name her husband as the father of their two children in their birth certificates as she is listed a Muslim. Banggarma's husband must convert to Islam to legally wed her as marriage between Muslims and non-Muslims is not allowed in the country.
Banggarma said she was disappointed with the court ruling and planned to take the case to the Appeals Court.
"Why must I be forced to accept Islam?" Banggarma said. "I was born an Indian, a Hindu and I remain so until I die. They have no rights over me."
The welfare department claims Banggarma was converted in 1983 by her father and that she must go to the Shariah court to verify her status.
Gooi, however, said her conversion certificate was dated 1989 and that under Penang Islamic laws, minors below 18 cannot be converted to Islam without the consent of their parents.
Malaysia has a dual court system with civil courts for non-Muslims and Shariah courts for Muslims. In interfaith disputes involving Islam, the Shariah courts typically get the last word, which has upset non-Muslims who fear they cannot get justice in such courts.
If she renounces Islam, Banggarma risks being charged with apostasy, which in Malaysia _ as in many Islamic nations _ is regarded as a crime punishable by fines and jail sentences. Offenders are often sent to prison-like rehabilitation centers.
Minorities are increasingly becoming worried that their rights have become subordinate to those of ethnic Malay Muslims, who form nearly 60 percent of Malaysia's 28 million people.
The unhappiness over racial discrimination erupted in an unprecedented street protest three years ago by tens of thousands of ethnic Indians. The demonstration emboldened the minorities into voting against the government, which returned to power with its worst performance ever in the March 2008 general elections

:: tak sihat laaa ::

demam yang tak berapa best.. bz dan tak sempat nk update blog setiap hari... bernasib baik minggu ni cuti sampai isnin... ohh selamat hari ulang tahun singapore... -_-"    ... pinggang sakit ya ampun.. nk baring pun payah.. demam ni pula buat kepala rasa fenin dan berpusing, jumaat lepas hampir pitam otw alik umah.. keletetihan mungkin...tekak rasa pahit gila.. macam nk mamam yang manis like cendol ke? tapi suara pun dah tak ada ni.. haihhh.. ramadhan hampir tiba.. selamat berpuasa buat semua teman-teman..

alangkah best nya if ada dekat umah at kampung now.. buleh mamam mak masak.. tak adalah hari-hari nk mamam tiger cookies ngn horlick if tak ada selera mamam nasi..

Saturday, August 7, 2010

:: kehidupan sebagai masyarakat bank ::

adalah sangat susah... huhhhhhhhh.. fenin dan juga gubra memikirkan betapa banyak nya rules yang perlu diaplikasi.. haaiihhh.. frankly semalam sudah gagal dalam topic consumer banking product.. hanya laa  kurang 1 point untuk pass ke markah lulus.. hooohh.. maka on tuesday perlu retake lg... datang awal on tuesday at 8am hanya kerana perlu revise this topic.. (itu adalah sangat tidak best) ... dalam masa 16 hari training ada 16 topic untuk learn.. hohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. 1 hari 1 topic!! file yang demoks and tebal itu mmg berjaya buat me nebes and maha gubra...

Thursday, August 5, 2010

:: hari pertama mula bertugas ::

wooohhh.. hari yang ditunggu telah tiba jua.. bangun pagi dengan penuh semangat. set alarm kul 5.30am, but 5.00am dah terjaga.. batapa semangat nya me... harap-harap buleh bangun like this after ni la... -_-"  .. bangun pagi gosok gigi minum kopi... hooooho.. but me tak minum coffe la.. me minum ho ho ho holick... ngn biskut tiger, supaya ada tenaga nanti (macam iklan dalam tv tu -_-" .. ) humm training mula pukul 9am at DBS ASIA HUB..me akan training for whole month antil 30 ogos and will start my job as customer service executive at POSB Heartland mall.. weeeeehooo... sudah mula bekerja and sudah laa buleh bershuping semula...  hummm... sila wish me best of luck fwens!! dalam hati sangat laa nebes mahu berdepan dengan sekitaran kerja yang baru, kawan-kawan baru dan juga cabaran baru... u can do it babeh...

Wednesday, August 4, 2010

myMetro | Melayu baca mantera Urdu

myMetro | Melayu baca mantera Urdu

LAPAR...Atikah gelojoh jamah makanan apabila dirasuk.
LAPAR...Atikah gelojoh jamah makanan apabila dirasuk.



ya ampun.. tatot.. hooohh.. jin urdu jin tamil yang menetap di pohon depan umah dia mengamuk lepas pohon tu kena tebang... dah bnyak kali dia kena.. tp kenapakah mak dia tak bawa jumpa uztaz ke.. hooohhh.. meremang bulu roma...

:: much awake (mari membebel) ::

3:45 am.. and me still   0_0 .. mata tak mahu sleep after much crying layan emo and cter korea... huhhh...
someone is asking me kenapa me selalu tak tahu each tyme he asking me question.. humm.. adakah me tak mahu berusaha untuk baiki keadaan? or me sangat takut untuk berdepan dengan kenyataan?? mana satu yea?? (tak ada jawapan juga) -_-"  ... he told me too me kene berdepan dengan kenyataan, hadapi dengan kuat and tabah.. this is life.. lari wont solve my problem kan? said is easy  nk berdepan kenyataan tu yang maha payah!! and masaalah me yang tak mahu sleep, humm.. me rasa me selalu fikir.. fikir pekara-pekara yang mengarut.. yang membazir air mata and tenaga.. hummm.. selalu berharap mahu bangun pagi and rasa bersemangat!! sambil mamam sarapan nasi lemak and mulakan hari baru.. -_-"  ... lamanya tak rasa perasaan itu... pagi ni nak kemas bilik, nak main game sponge bob yang tinggal satu level je utk over, nak masak sambal udang (mengidam gila nak mamam sambal udang), nak main layang-layang, nak sambung tgk dvd cter korea, nk cuci en pooh... humm apa lg?? nak bermalas-malas sebelum mula bertugas.. tak sabar!! kesibukan buleh buat me lupa diri sekejap selain dari bershuping sakan... nak shuping pun dah shuping untuk bulan ni, tak buleh nak shuping selalu nanti tak ada duit nak mamam!! hummm.. -_-"

ok. malam tadi me wacthing this japan movie.. alaaa sedih nya.. mayb u gurls patut wacth this too.. about a gurl and a boy yang bercinta sejak they all masih kecil lagi.. tht boy ada sakit jantung.. and this gurl adalah doughter to his doc, and they make a promise sejak kecil to get married laa.. most touching part when this gurl menanis sepenuh jiwa raga to tuhan after she making a wish pada daun yang ada 4 kelopak bunga.. and her wish is granted.. tht boy live till he is 18, managed to fight each time he almost die because of their promise.. hummm.. sob sob.. habis sekotak tisu.. at the end... sila tgk sendiri ok apa kesudahan nya... but rasa tahap kesedihan nya tak sama like WINDSTRUCK movie... humm.. sila laa lihat and siap sedia dengan tisu sekotak dua.. (mesti lihat on saturday nite, sunday tak kerja so tak payah cover mata sembab)  -_-".. 


it came in two version korean and japan.. yang ni japan nye..


this is windstruck..
"if i die i wish i will be born again as a wind"
   

-_-"
me masih menanis each time watching this even da beribu kali tgk..





Murid Yang Kurang Ajar



hummm.. macam mana ni? rasa nya cekgu pun kena belajar lagi banyak-banyak ni handle anak murid.. kadang-kadang cekgu banyak membebel pun murid naik hanging gak.. kena laa jadi kawan bukan lawan.. baru faham apa masaalah.. haihh.. sebaik me bukan cekgu.. tahap kesabaran adalah sangat  nipis -_-" .. hopefully my adik angah and aboy wont b like this, jadi cekgu yang dihormati ok...

Sunday, August 1, 2010

:: never too slow ::

never too slow,
never too fast,
to forget who are you..
this street is empty,
this soul is flying,
im dying

:: jika ::

jika punya pilihan membuat keputusan tanpa melukakan hati sesiapa,
jika punya masa yang panjang untuk semua,
jika masih mampu tersenyum..

:: hujung minggu ::

this week adalah sangat happy.. im spending some time for good dinner, swimming and jakuzi.. spending more money for shoping.. whooooohh... shupping mmg laa the best therapy for ppl like me.. -_-"  .. bought new pair of shoe (again) , sandal i love this sandal, sangat cool wif leopard print (berharap dapat jalan dengan cepat seperti leoprd too -_-"..   ), and 4 more piece of new dress and blouse. suka.. suka.. i was acctually looking for kain ela for a new cheongsam, but no design yg cun.. semua print design baju raya.. haihh.. this week again beli durian.. but seems like me dah mula muak on it.. malam tadi mamam and the whole nite tak buleh sleep even aircond dah on paling low.. nasib baik ada li manggo, so tonite can eat maggo pula..
hummm... other story pula.. me decide to put a fullstop on relation wif some1 after a month of trying to fixed and understand him.. kira kekasih gelap laa ni.. humm.. apa pun, if u at my place if a guy (a malay guy), said to u, "tak payah laa hantaran-hantaran ni, membazir" memang laa kena reject ok.. then boleh lagi said "if kawen tak payah laa buat kenduri" ... hurhh.. kau ingat me anak patung ke apa? tak ada mak bapak.. nak kata me mata duitan kata laa.. i dunt mind either sebab if awal-awal lagi dh cakap macam ni, nampak sangat laa u bukan seorang yang bertanggung jawab..
then mesti ada punya laa mulut-mulut kepoh yang akan tanya "eh kau masih lagi dengan budak singh tu?" yup.. masih lagi.. jawapan ni also ditujukan wat my mak kat kampung (for sure she will asking me after c my fb profile pic).. lebih baik laa me focus wif him dari membazir masa dengan manusia sebangsa tapi tak faham bahasa ni.. ok after this jangan tanya lgi to me, kawan dengan siapa ok.. and yang juga rasa her bf gatal wif me, or me kacau her bf, ni hah me dah letak pic of my darling.. (at my fb) ...
humm.. tinggal lagi 3 hari before mula "bertugas".. -_-"  .. berharap everything will b fine..


sandal leopard itu

Friday, July 30, 2010

:: berakhirnya perjuangan sahabat jauh me ::

hummm.. takziah dan alfatihah.. atas kehilangan beliau.. seorang sahabat jauh.. yang berpantang ajal melawan maut selama 2 bulan sebelum dijemput pulang ke pangkuan Ilahi lewat petang tadi.. hummm.. pulang sudah seorang lagi anak adam ke pangkuan maha pencipta.. moga roh beliau ditempatkan di kalangan kekasih-kekasih ilahi.. amin..

Thursday, July 29, 2010

Berita Harian Online | Tuala wanita dalam rahim

Berita Harian Online | Tuala wanita dalam rahim



OMG.. sungguh careless... nasib baik laa dia g wat pemeriksaan awal.. haih..

:: cerita seorang kawan baru ::

OMG... today..seorang hamba tuhan tu ask me my no at my fb... many times before too.. and me memang tak pernah give my no. then tiba-tiba..... jeng jeng... he buzz me again.. oh my his gf lak this time log in as him... telling me dont wory she is not angry wif me.. OMG.. sudah jadi drama minggu ini pula.. dia sedih her bf do like this to her.. memang tak dinafikan her bf sedikit noty yea.. she said her bf baru nk kenal dunia fb ni.. hummm.. faham perasaan dia... susah kan lelaki ni.. tak pernah cukup dengan satu gf.. kenapa yea suka buat macam ni? she said dia yang salah sebab tak pandai jaga her bf nya perasaan.. ohh my dear gurl, u must let him noe what is ur feeling bila dia buat macam ni.. nanti he pijak kepala u.. love, cinta.. is a heart bonding from 2 soul, 2 heart.. if tak kongsi perasaan apa guna realation kan? hummm.. kepada all gurl, kita mesti hati-hati dengan alam maya ni.. dont u ever give ur no unless u really noe the person.. ambil ikhtibar ok dari cerita i.. haihh.. kesian that gurl.. like what she said, even i x layan her bf flirt, but he will flirt wif other gurl lak.. hoohhh.. jangan sesekali rosak kan hubungan orang lain!! hummm..

Wednesday, July 28, 2010

:: sabar ::

im not in good mood either in good shape this few days.. lost tak tahu ke mana.. semua seems blurr sahaja.. huhhh... life is not easy huh? nuthing much we can do selain sabar, yup sabar itu separuh dari iman.. mohon me dilkuatkan iman.. amin..ive got my training schedule ready.. humm.. no class sat and sunday.. semua from 9am to 6pm.. huhhhhhhh.. then me will start at bank.. macam tak ready pula..
ohhhhhhhhhhhhhhhhhh.. rindu mak.. rindu adik..

Tuesday, July 27, 2010

:: pegang tangan aku kuat-kuat ::

pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum aku terlepas jauh..
pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum aku lupa siapa kau..
pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum aku hilang sayang buat kau..
pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum aku tahu siapa kau..
pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum aku hilang hormat buat kau..
pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum aku hilang cinta buat kau..
pegang tangan aku kuat-kuat,
sebelum
aku
pergi
tinggalkan
kau
.....
....
...
..
.






:: hujan batu ::

this morning, me lihat hujan batu (ais) at my home  for a first time in my life!! only half of my house sahaja yg hujan.. OMG.. memang me jakun.. -_-" .. ais tu besar gak la.. hujan ais tu berhenti betul-betul after azan subuh habis.. maha kuasa tuhan pencipta alam...
then this morning juga me dapat email dari hr, my commencement date 5 august 2010.. syukran.. another good news.. call my mak and nenek today.. semua sihat.. up date baju kuurng raya dah ada 2 pasang ok.. -_-"  ..

:: u and me ::

u and me,
both are living in this relation,
u and me,
both are living to joy this relation,

this life are very strange,
some relation dont even have a name...

Sunday, July 25, 2010

:: pada dia ::

pada dia,
yang merampas lena..
pada dia,
yang mencuri hati..
pada dia,
yang membawa rindu..
 pada dia,
akhirnya cinta bermusim..


Friday, July 23, 2010

:: nota kasih sayang dari sahabat yang jauh ::

Ilham Bob July 23 at 1:12am
Seandainya suatu hari nanti kau sedang terluka....dan tiada sesiapapun untuk kau berpaling...aku disini sentiasa menghulurkan tangan untuk membalut lukamu dengan wangian kasih sayang seorang teman sejati...
kiranya pada suatu musim resah yang mendatang...kau tiada tempat untuk mengadu dan tiada siapa yang sudi berkongsi kedukaanmu serta menyapu air matamu...ku disini menghulurkan kesetiaan silam agar kau dapat menyandarkan air matamu dibahuku,lalu aku akan mengesat air mata kasihmu itu dgn jari jemariku yang pernah kau kucup lewat musim yang lalu....
TEMAN...hidup ini tidak selalunya indah,ada kalanya cerah dan ada kalanya mendung....hidup belum tentu seindah mimpi yang di idamkan,dan mimpi yang indah belum tentu menjadi kenyataan.oleh itu,seandainya gerimis melintisi perjalanan laramu pada musim yang mendatang,kembalilah ke lorong haruman hatiku yang sentiasa terbuka untuk menyerikan semula senyuman di wajahmu....
TEMAN...masihkah kau ingat pesanku dulu:-
if one day...you don't have someone sincere to turn on....and you don't have a shoulder to cry on...i am always here to care you forever...
TEMAN....
tentang diriku ...usahlah kau curigai kesetiaan dalam persahabatanku...biar apapun yang akan terjadi padamu,aku masih seperti dulu...menyayangimu,merinduimu tanpa sedikitpun berubah walaupun kau pernah menyakiti hati dan perasaanku....

TEMANMU
ilham@bob 
 

-_-"
terbangun.. and me receive this lovely note from close fwen of mine.. kudos to this note.. 

Thursday, July 22, 2010

:: pergi membuat s pass ::

today g wat s pass card.. hoooyehh after this tak yah chop passport lg..  hooyehh juga sekali lagi kerana everything run smoothly masa wat tadi.. tak ramai orang, cuma gamba me asoh tu kata tak ikut standard.. pic me tak nampak telinga.. -_-"  .. dah memang telinga kecit nak wat macam mana kn kn?? tak nampak telinga pun nak kecoh gak.. haihhh... but at the end she accepted gak my pic.. it took only 45 min to settle everything.. bagus bagus.. big clap for mom sg...
then...
ada seorang makhluk tuhan ni, yang dah janji to meet up today and fetch me dari custom.. tapi mungkir janji.. geram! tapi tak pe lah.. malas dah nak jumpa siapa-siapa pun. mood tak berapa baik gak.. tadi rasa nak sangat sleep. now tak dapat sleep pula..  haihhh... asik mengeluh saja... -_-"
and call mak today... talk to my lil bro kimi.. rindunya.. along syg kimi.. sepenuh hati along!

Tuesday, July 20, 2010

:: surat kasih sayang me kepada eryn ::

kenapa letak pic dua ekor panda yang demoks yang bersuka ria main salji?? kenapa??
motif nya.. kita mesti saling tolong menolong dan sayang menyayangi.. tak kisah laa walau seberat mana pun kawan kita.. oppsss.. seberat mana pun masaalah kawan kita ok kawan-kawan... sharing is caring.. like sharing mamam cheese cake ngn bf.. kn sweet!! macam tu laa juga dengan kawan-kawan.. hummm.. kenapa me merepek merabai??
sahabat baik zaman muda mudi dahulu kala.. berdepan dengan masaalah jiwa kacau.. haihhh... kasihan sahabat me.. apa yang harus me buat untuk cheer kan dia semula? she is a very bubly girl.. tak sanggup baca her wall.. owwhhhh... sungguh menyuntuh hati ok!
mahu maki jantan itu juga!!!  

darl eryn.. sabar yea syg.. redha dengan ketentuan ilahi syg.. jodoh u dengan dia sampai disini sahaja.. i noe.. it is tough.. it is rough.. but he dont deserve such a lovely girl like u as his partner, darl... u masih ada i, elly, syu, and ramai lagi yang care and love u more than him! i noe too, thousands times maybe ppl said to u, to b brave, to sabar.. yea im saying that too to u, but my prays are always for u darl.. me mahu yang terbaik for u eryn darl!! jangan give up.. kutip semua sisa semangat u, and tinggalkan dia jauh dalam hari-hari lepas u ok darl.. life must go on.. jangan bazir kan air mata u for him.. fokus to ur kerjaya and family.. me rasa this is a time for u, to pemper and love ur self more than before.. me sayang u darl...


owhh yea, me noe u like panda.. thats why letak pic panda.. yg bawah tu me (sebab nampak kurus skeat), yang atas tu u ok.. -_-"  .. luv u darl!

myMetro | Dianggap bawa sial

myMetro | Dianggap bawa sial


SELAMAT...anggota polis menyelamatkan kanak-kanak menjadi mangsa  dera  bapa saudara.


kesian laaa. melecur.. retak tulang.. tak ada hati perut betul.. yang emak pun sama gatal!! nak lari iut bf pun bawa uh anak sekali... hisshh!!!

:: siapakah mereka ini? ::



nothing.. just nak letak this pic... just nak bgtahu sahabat baik saya.. nama dia wati and sap.. ok itu sahaja.. sekian terima kasih.. -_-"

:: tahun mengembangkan ahli masyarakat adalah tahun 2010 ::


hahhaa,, tajuk macam ahli parlimen mambahaskan hal ehwal semasa sahaja... tapi kan betul tahun ni je kan rasanya lebih dari sepuluh kawan sekolah yang mengandung... kawan-kawan sekolah yea kawan... belum tercampur lagi kawan-kawan tak satu sekolah.. kenapakah yea? hummm.. bersempena entry ini juga dimaklumkan sahabat baik saya iaitu puan sapiah telah pun juga menjoin kan diri beliau kedalam group orang yang preggy dan bakal ber anak... -_-"  ... tahniah puan sap... owhh sangat bangga sekali... dan juga tak sabar mahu cium pipi baby yang montel!! betul laa bila dikira dan di ingat memang lebih sepuluh orang yang me kenal telah mempregnantkan diri mereka dan juga menjadi ibu-ibu tahun ini... tahniah sekali lagi... musim preggy adalah sama dengan musim durian pada tahun ini... weeeeeee... if orang dulu-dulu kan mesti dah g tanam pokok durian ke pokok kelapa ke bila saja isteri preggy.. nanti bila orang tanya " ali anak kau umor berapa dah?" "ohh anak aku seumur dengan pokok durian itu.." weeeee ... betul... sebab nenek me pun wat benda yang sama.. "pokok kuinin tu lebih tua dari umor mak lang kau".. tiba-tiba juga rasa mahu menjadi mommy.. (sambil berangan tinggi-tinggi baby akan serupa me) woohohohooooo... tapi mahu baby instant.. buleh?? macam datang dalam tin ke... buka je dah dapat baby.. tadaaaaaaaaa... tak yah susah dan payah membawa perut 9 bulan.. tak payah juga mengalami morning sickness.. dan juga tidak merasa sakit!!! waaaaaaaaaa... ok lah.. rasanya sudah lari dari topic yea.. sekali lagi.. tahniah to all my fwens yang bakal menjadi ibu mahupun yang telah menjadi ibu...  -_-"

Monday, July 19, 2010

Berita Harian Online | Dapat kembar 4 selepas tujuh tahun menunggu

Berita Harian Online | Dapat kembar 4 selepas tujuh tahun menunggu

MOHD Rizal Shaari dan isteri, Norhayu Mat Hanafi memangku  bayi  perempuan kembar empat mereka selepas tujuh tahun menunggu  untuk  menimang cahaya mata. Norhayu  selamat melahirkan anak  ‘sulung’ mereka di Hospital Pulau Pinang  pada  4  Mei lalu.
MOHD Rizal Shaari dan isteri, Norhayu Mat Hanafi memangku bayi perempuan kembar empat mereka selepas tujuh tahun menunggu untuk menimang cahaya mata. Norhayu selamat melahirkan anak ‘sulung’ mereka di Hospital Pulau Pinang pada 4 Mei lalu.



wooohh, murah rezeki! berkat doa and sabar.. tak sia-sia menunggu tujuh tahun.. (mahu berharap juga. kawen and ada anak-anak yang cumel!!)... weeeeee... -_-" ..

:: left us ::

we come.. and toss the joy.. we gone... left all the pain..
this journey... pained.. 
this life... naked and bare...
this love... lies and cries...
this strength ... shaking and loosing...
this feeling... is sinking....
..........
.....
..
.




im gone

Sunday, July 18, 2010

:: hari sabtu yang panjang ::

now 4:42am.. im still awake.. huge bulging eye, watching ultimate cake off... mamam burger.. a home made burger.. no oil, no sos.. more green corals, more tomato and 2 slice of cheese! yummmy... hummm... went to tesco tadi, misi utama, beli durian!! waaaaaaaaa sangat addicted to durians.. today me telah membeli 4 packs of durians that cost me 50rm.. hummm... x kisah laa... as long dapat full my craving.. it is easy buy from tesco.. tak payah nk susah payah kopek kulit durian.. nanti tangan luka... (alasan malas) -_-" ... then bought huge stocks of green coral and red coral, tomato, bay leave, cucumber.. me cuba on veggy salad now.. (malam ini dikecualikan dengan home made burger) weeeee -_-" .. then bila nk bayar, me pass to cashier my own reusable bag and tesco card, ada 7. yup im a green consumer, try to make less plastic waste.. then buleh collect point, nnt boleh dpt shoping voucher.. then boleh lagi beli durians!! weeeee.. ok ok.. back to the cashier point, en cashier tu dengan selamber je letak tepi my bag.. wokeh!! ni nak kena lagi ni.. every time ok this problem happen to me, they all never key in point of my green bag.. siap paid me check my receipt, syabas sekali lagi x key in.. haihhhhhhhh.. u noe the whole procedure of refund points and key in back points will take about 15 to 20 mins.. lemas...  yang buat me marah adalah this point actually a motivated points of awareness to ppl about green consumer.. palstic waste.. haihhh... if it happen like this each time for sure ppl pun malas nk bawa their own bag... haihhhh... first time it happen to me, me malas nak make refund points, payah.. alik check on tesco website, we should give our bag wif tesco card to cashier upon payment... so next visit i do laa like what wrote on website, pun sama x juga they add my points... so it repeating.. every weeks... haihhh... so then today.. me terus email.. malas dah nak melayan all this.. dengan masa yang terlalu lama waiting.. humm.. yup i am a kiasu.. u may say so.. but most of all, im trying to save my mother earth!

06:06 am
just finish talking to my close brother.. berbual ringan kan masaalah.. me fikir me dah mula masuk mid 20s problem.. weeeeeee.. im kinda worried about my lil bro.. u noe like kak long yang risau kan adik baru masuk U.. im so scared if my lil bro terpengaruh dgn anasir-anasir yang tak baik.. my lil bro is 18.. macam x percaya.. he grown up! me noe me shuld give a chance to him to explore his own world, his own life and his own personality.. haiyyohhh.. susah nya perasaan ini.. mesti my mak and abah feels the same way too kan when im in my lil bro age...

hmmmmm...
-_-"

Friday, July 16, 2010

:: awak dan saya, mari bercinta ::

:: berhibernasi ::

sakit kepala yang amat sangat! nk sambung tido x boleh! en neighbour sebelah ni rasa nya dia fikir taman ni bapak dia yang punya kot! dah laa tak da mood! rasa macam nk je g cakap "kau orang ni pekak ke hapa? nak dengar kagu berdentang dentung buntik nya!" sengal..... ni lah masaalah berjiran ngn orang bujang.. dah la buang sampah bersepah.. banyak lipas.. ni pikir rumah club ke hape? hormat laa jiran sikit... mula laaa nk menyumpah seranah ni... dengan cuaca yang panas berdentang ni, semuanya seems to be not in right place! hurrghhh.. nk lari berhibernasi dalam gua laaaa.....

:: kimi's burfday ::

it is my lil bro burfday.. kimi... along sayang kimi.. selamat hari jadi ke 12 adik sayang! i call him at 12 nyte, he was sleeping.. wishing him, and im burst to tears!! OMG.... i missed my adik-adik.. kimi said "imi sayang along.."
along pun sayang kimi...

Wednesday, July 14, 2010

:: bad day ::

not really in gud mood.. really feeling down.. pretty much bad day.. it is sucks man! huffff.. lantak lah.. sometime sikap berdiam diri adalah yang terbaik.. tak perlu said it loud.. nuthing to write.... nuthing to said too... nuthing... it is empty...

:: saya budak sekolah ::

cuba teka mana satu kah me??? hahahaa... funny nye.. lol.. this pic when im in form 5.. masa zaman kanak-kanak ribena dulu...

:: musim indah ::

musim indah sekali lagi hampir...
sekali lagi menebar segala harum bunga-bunga kasih...
sekali lagi memaksa rindu buat si dia...

musim indah...
aku mahu manisnya tentang cinta itu..
aku mahu siksanya tentang rindu itu...
aku mahu kuatnya tentang kasih itu..

musim indah...
jangan cepat pergi..
aku tak mahu lagi sendiri..
aku tak mahu lagi sepi..

terima kasih...
musim indah..
kamu...

:: owwh tidak! ::

tgk muvie tadi.. despicable me.. hummmm... fun movie.. cter cartoon.. 3D.. then having dinner nasi lemak kukus.. yum yum.. letih.. but that is not a point of this entry..
then??.. ada satu boy ni, he is much younger than me, noe me true fb, asking me to married him!! haiyohhhh!! kenapakah kanak-kanak itu? sungguh..... -_-" ... kanak-kanak baru nak kenal dunia... he is begging me for a date out... wooohhhh... how?? in one of his text to me.. saya betul-betul nak kawin ngn awak.. -_-" .. how to said "adik ni macam terlalu kecit for me laa, apatah lg nak date sambil pegang tangan... nanti ada orang ingat me bawa adik me jalan-jalan lak"... kan kan kan?? wooohh.. adik kecit.. owh adik kecit...

Monday, July 12, 2010

:: gelas demoks baru saya ::

hooooo... demi kebaikkan dan kesihatan diri sendiri me telah membeli sebuah cawan purple yang bersaiz demoks untuk kegunaan harian... wooooooo... supaya nanti me boleh minum air dengan manyak sekali! ikut arahan doctor wokeh... so today telah meminum 3 gelas demoks air.. wahhhh bangga nya! sungguh pun air yang diminum itu tidak berasa oren, sarsi ataupun sirap.. -_-" tapi saya tak kisah..... and today call mak.. mak me risau me tak cukup makan.. woooooooooo... and today gak me rasa mood macam bunga-bunga je.. kenapa??? adalah.. kan kan kan.... -_-"

Saturday, July 10, 2010

Friday, July 9, 2010

:: sungguh pandai memujuk hati ::

memang pandai... melting... hummmmmm... arigato.... -_-"

:: tak ada tajuk ::

  • tugas pertama seorang lelaki adalah menjadi dirinya sendiri.
  • pilihlah seseorang untuk dicintai dan cintailah pilihan anda itu sepenuh hati.
  • cinta tidak berbalas sama seperti soalan tanpa jawapan.
  • lelaki tidak berharta biasanya memiliki lidah bermadu.
  • lelaki pendiam ibarat air tenang dalam dan bahaya.
  • orang yang bijak belajar banyak pekara dari musuhnya.
  • terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan hanya boleh dicapai dengan satu pekara iaitu USAHA.
  • ketika ditimpa bencana kita akan mengetahui mana lawan dan mana kawan.
  • membaca menjadikan diri anda seorang lelaki, menghadiri persidangan sebagai persedian menjadi seorang lelaki yang sebenar dan menulis menjadikan anda seorang lelaki sejati.
  • karektor seorang lelaki lebih mudah disembunyikan dari dikesani orang lain.
  • pemimpin yang baik akan memikul kesalahan dan tidak mengejar nama.
  • lelaki berani mungkin kalah tetapi tidak mengalah!
  • hidup tanpa buku umpama bilik tanpa tingkap.
  • jika anda hanya berbuat baik kepada diri sendiri maka anda tidak pernah berbuat kebaikkan.
  • pengalaman adalah gelaran yang diberikan oleh setiap orang kepada kesilapan mereka.
  • kebocoran yang kecil masih boleh menenggelamkan sebuah kapal yang besar.
  • tiada hadiah yang lebih baik dari sebuah nasihat yang baik.
  • anak lelaki tetaplah anak lelaki sehingga beliau beristeri, anak perempuan kekal sebagai anak perempuan seumur hidupnya.
  • jika anda takut pada sesuatu, lihatlah dan hadapilah.
  • kebodohan ialah kesilapan bagi seseorang yang mempunyai peluang untuk menjadi pandai.
  • gunakan akal seoalah-olah anda bergantung nyawa pada nya.
  • jangan lah engkau terus menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah terus sahaja menuntahkan kerana pahitnya sesuatu barang itu kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu menimbulkan kesengsaraan.
  • bekas teman lelaki akan sentiasa ada difikiran, lelaki yang dicintai akan sentiasa berada ditempat istimewa iaitu hati.
  • cinta bermaksud kesetian, ambil berat, jujur dan kebahagian tanpa sebarang kompromi.
  • wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahgia.

:: look inside me ::

if u look inside a girl,
u would see how much she cries...
u would find so much of secrets and lies...
but what u'll see the most is how hard it is to
stay strong when nothing is right and
everything is wrong......

Thursday, July 8, 2010

:: wehooooooooooooooooo ::

wehooooooooooo S PASS dh approve!! suka suka.... take a long of journey to b here... -_-" finally.. dapat laaa shuping baju raya macam nih......

Wednesday, July 7, 2010

:: hilang separuh jiwa ku ::

what we will do yea if tiba-tiba kita kehilangan orang yang kita sayang? a friend of mine baru kematian his gf due to jangkitan pada paru-paru.. hummm... even he is not a close friend of mine, but me terasa sedih. lagi-lagi hujung tahun ni they will get married.. hummm.. kita memang tak boleh nak buat apa... sampai disini saja jodoh.. sama-sama lah kita doakan dia selamat disana.. it make me thinking, what if it happen to me? if me tiba-tiba dijemput pulang sebelum me sempat minta ampun dan maaf pada orang-orang yang me sayang, sebelum sempat me katakan betapa me sayang dan berterima kasih pada mereka yang sayang me.... hummm.... pada orang-orang yang me sayang, kasih dan cinta me sebanyak butir pasir dipantai,seluas angkasa... terima kasih atas segalanya.. syukur me masih ada sehari lagi to said all this to orang-orang yang me sayang..

Tuesday, July 6, 2010

:: saja je kak nam ::

dah lama tak kak nam.. wooooooooo.. suka kak nam.. doll up cantik-cantik.. (sungguh tak ada life -_-" ) ...

::otc skincare exp date ?::

Val Monroe
Q: Do over-the-counter skincare products have an expiration date?

A: Basically, dear reader, an OTC skincare product expires when you decide it does. Though most are formulated to last about two years, there is no federal regulation or clear guideline establishing expiration dates, says our friend cosmetic chemist Mort Westman, of Westman Associates in Oak Brook, Illinois. (That is not the case for products like sunscreen, which contain OTC drugs; the FDA mandates expiration dates for the active ingredients.) Westman points out, however, that there are definitely signs that a cream or lotion should be pitched: The consistency has changed (it's thinner, or has become lumpy or separated into layers), the color has darkened, or the smell has either minimally or wildly (and unpleasantly) altered from when you bought it. Lotions containing retinol and antioxidants, like vitamins C and E, are particularly vulnerable, so they must be stored carefully. What does "stored carefully" mean? A cool (but not freezing), dry place away from sunlight.

Keep in mind: To maximize a product's life, try to keep your fingers out of it. There's less risk of bacterial contamination that way.

copy and paste from OPRAH MAG..

Monday, July 5, 2010

:: abah ::

call mak semalam, mak sihat. adik-adik pun sihat, cuma abah jatuh motor.. tak ada apa-apa, cuma calar and dada sakit. mak kata abah tak mahu pergi hospital, mak suruh me cakap kat abah g hospital. alahai abah... then mak kata abah nowdays dah pandai terasa anak-anak dia dah duduk jauh  -_-" .. "aku ni anak ramai, tapi semua duduk jauh"... maybe too adik iwan minggu lepas dah masuk U. pasal tu abah terasa kurang soarang anak dia kat umah.. tinggal laa abah mak and adik kimi and meeya.. syikin pun duk hostel.. hummmm.. kami 7 beradik, yang ada kat umah now 2 je.. mesti abah macam tak percaya agaknya kami masing-masing dah besar! hummm cepat betul time fly kn kn? angah pun dah nak kawen!.. rindu lah kat abah..
p/s.. along sayang abah banyak sangat!

Sunday, July 4, 2010

:: mineral powder and me = kekasih sejati ::


a gf of mine asking me y im using this type of powder?? y yea? me just said im using it to control oily skin of mine, tak pula terfikir the benefit of the MINERALS... hahaha sengal lohh me... me using maybelline mineral pure powder shade c01 light orche.. yea this is the best powder i ever used laa.. sangat long lasting even up to 12 hours! my skin rasa sangat light and tak berminyak like using cake powder.. maklum laa my skin sangat oily like kuali goreng ikan -_-" .. the only problem nya it came wif kabuki brush without brush case, so im using ziplock bag to keep my brush clean in my handbag...  ok berbalik to the benefits of MINERALS kn, this powder no preservative, no oils, no fragrances... so sangat-sangat suitable for sensitive skin.. and this powder too dah ada spf 18, so tak payah laa nk use sunsreen.. kn senang... also this minerals are triple refined microminerals so sangat gentle to ur skin and allow ur skin to breathe!! Actually, mineral foundation powder contains titanium dioxide and zinc oxide, which have been proven to improve the condition of your skin with continued use. this two minerals are also a very powerfull sunblock!! for this reason alone, mineral-based make up is recommended by dermatologist and palstic sugeons during the healing time after sugery because minerals promotes and speed up heeling.... woooooooohh... These minerals aid in oil absorption and keep a matte fresh finish throughout the day and into the night. They contain no skin irritating materials. They are also comedogenic, which means they will not block or clog pore!.. minerals powder are also water resistant and can withstand tearas, weather and sweat! so maklumlaa we are not 4 seasons country kan, peluh bebaldi pun makeup tak cair!! -_-"

Here are some helpful hints for application:
First of all, a good set of make up brushes is important. The quality of the brushes can make a huge difference in the look of an application.(thats y maybelline come wif kabuki brush!)
• Apply mineral foundation dry loose powders for soft, air brushed look. For heavier and longer lasting coverage, use a damp make up brush to apply the powder to your face. It lasts all day and it very waterproof!
• For a dewy or glowing effect, you can mix loose powder with moisturizer. A small amount of this mix applied with your fingers on the apples of cheeks can really create a shimmery and lustrous effect.
• Try to absorb any excess moisture on your face before using loose powder if you desire a matte look. This serves to prevent a blotchy appearance and prevents power from clumping up around your T-Zone. The T-Zone is your forehead, nose and chin, which are notoriously oily spots.
• When using creme mineral foundation powder, start off applying it very lightly using downward strokes. Remember, it does not take much, since mineral make up is so pure and is a concentrated pigment. Start lightly dusting and then build up layers if needed, especially around your T-Zone. Let the powder set while you finish up your eyes or lips.
• To finish your make up, apply a light application of loose powder down the middle of the T-zone, across the eyes and lips. If too much powder is applied in the beginning of the makeup, your skin appears shinier quicker.

Why You'll Love It 

Mineral Power Natural Perfecting Powder Foundation with 100% micro-minerals not only provides flawless coverage, but also makes your skin clearer, smoother and more radiant - even when you’re not wearing any.

  • Results clinically proven after 8 weeks*: 52% improvement in skin smoothness; 49% improvement in skin luminosity; 43% reduction in redness
  • Buildable, even coverage
  • Tested on sensitive skin
  • Won’t clog pores
  • Contains 0% oil, 0% talc, 0% preservatives and 0% fragrance SPF 18 
*Based on a clinical study 

Mineral Power™ Natural Perfecting Powder Foundation
 
 




For Best Results

Use the 100% natural kabuki brush included with the powder foundation.
1) Dip it: Dip brush into cap.
2) Tap it: Tap brush to remove excess.
3) Apply it: Apply to face using circular motion.
To clean brush, wash once a month with a mild shampoo. Allow to air-dry
.