Wednesday, June 30, 2010

:: bukan senang untuk memaafkan ::

memang me kecewa, memang me marah, memang me sakit hati! but me rasa, memaafkan adalah the best way to ease this pain.. memang bukan senang nk maafkan apatah lagi melupakan.. but bila kita marah or berdendam, it just make me think more about him.. payahlaa kn, hati pun x senang.. when i talk to my dear close gf about this, she ask me to remove, delete everything that reminds me to him.. but i cant! she said all this will make me more difficult to forget about him.. then when im alone and fkirkan all this, this hurt feeling wont go away just by trowing, delete or remove benda-benda yang berkaitan about him.. me mesti terima dengan redha.. and me perlu maafkan dia.. biarkn masa ubat segalanya (jiwang seh -_-".. ) biarkan hati kita bersih dari segala dendam.. biarkan hati kita jauh dari segala unsur negative.. me harap me will remain positive as long as i can! yup!! mudahan... just tutup mata and take a deep breath in... just maafkan.. and slowly u will feel apa pun yang terjadi for sure ada hikmah nya...

Fauziah Ahmad Daud : Kisah Cinta (HQ Audio)

myMetro | Buang atas daun pisang

myMetro | Buang atas daun pisang

pun buang anak gak.. yang ni lagi laa.. mak sedara tolong SIMPAN kn lg.. haiii apalah nk jadikan..

myMetro | Bayi menggigil

myMetro | Bayi menggigil


hummm... another case buang anak.. alahai.. besok dh tua jgn salah kn anak-anak pulak if diaorang kena buang ke rumah orang tua! apa lah nk jadi now days dengan masyarakat? me bukan nk bg statement yg x baik or like comparism.. at singapore (or maybe other country pn) condom tu bukan sesuatu yang memalukan.. boleh beli dekat farmasi or kedai.. kat malaysia condom tu sesuatu yang agak tertutup or tak patut we talk about.. hummm.. apatah lg isu pendidikan seks yang entah la.. macam hangat-hangat taik ayam je.. bila isu buang anak meningkat mcm cendawan lepas hujan mula laa macam-macam solution dibentangkan, but tindakan..... . seks luar nikah memang salah.. then buang anak lagi laah salah! if agak-agaknye mereka-mereka yang buat dan buang anak ni tahu or belajar tentang education of sexs agak nya mereka-mereka ni terberanak tak? hummmm.. dah namapun manusia.. dah bodoh tak nak belajar.. geram lahh aku ngn orang ynag buang anak ni!!

Tuesday, June 29, 2010

:: -_-" ::

weee.. today me ada test kat tiong bharu exam centre.. hummmm.. semangat datang kemain awal! 1 jam awal tu.. then ingat leh masuk campus ke g cafeteria ke lunch, sekali kena tahan daa ngn pak guard.. so pic ni adalah ilham me semasa me dok melangut selama sejam tepi luar exam center td.. sambil kira berapa banyak daun jatuh, berapa banyak kereta lalu.... -_-"... hummmm... dah laa tengah kalut kn dengan prob, tiba-tiba today ada pulak iq test! haduiiiiiiiiii.... sebaik iq mahupun akal masih ditahap waras!.. nothing laa yang nk dikatakn tentang exam ni.. hummmm.. buleh je buat td.. result 2 minggu baru keluar.. cepat-cepat lah habis semua class and exam nih! mahu mula kerja and dapat gaji supaya buleh shupping dengan suka hati tanpa membuat kira-kira! (raya tinggal 2 bulan je nih!)... today rasa penat sangat! mayb tito lewat then mangun awal kut.. hummmm..

Monday, June 28, 2010

:: aku rasa aku bodoh ::

yuki_1303: if kau layak dah lama pun aku kawen ngn kau
yuki_1303: blah uh
yuki_1303: aku x da mood nk ckp ngn kau lagi
yuki_1303: aku mmg kecewa ngn kau
yuki_1303: aku rasa sangat2 bodoh sebab aku maafkan kau semalam bila aku jumpa kau
yuki_1303: aku rasa bodoh yg sangat2 sebab aku cuba  bg kau peluang sekali lg semalam...
yuki_1303: aku kecewa.. sangat2 kecewa..


: nur abg minta maaf
: tp abg tak buat salah selagi abg tak curang ngan nur
: kalau nur rase abg salah terpulanglah
: abg dah ckp ape yg abg nak ckp
: so nur buatlah keputusan
: abg tak tahan bergaduh ngan nur mcm ni
: hati abg tak  sedap
: sekali lagi abg minta maaf
: i'll see u if u wanna see me again
: if not
: biarlah



apa yang me nk buat lg?? after me dah maafkan, then ulang lg salah yg sama?? heartless betul...

Sunday, June 27, 2010

:: ? ::

trying to get as much oxygen as i can!! so then my brain will work and think much more wisely or mayb more insane.. trying to do some outdoor thing and get myself a good treat! owhhhhh sunday....

Saturday, June 26, 2010

:: its hard when 2 people speak 2 different thing ::

its been a very hard week for me! very stressed out! much in tears, even sleep in tears too. it is hard for me when im different from others. when im speak different language, and when im not the choosen 1.. it is hard and tearing me when i need to sacrifice more and more but it seems not worth off for u.. ive been throu all this for 6 years and i feels like im not strong enuff to hold on this anymore.. i didnt ask much.. not even talk much.. didnt mean when im quite than im fine wif what u did.. yea words of bitch was really broke me down! and its hurt even more when u only listen to ur mom! man u r 30 years.. and yet u still much under ur sist and mom! do ever u ask me y did i spend more time myself, on my own world? do u want to listen to me? when it is about ur mom, about ur sist? did u ever try to c ur mom from view of mine? always trying to tell others that yea she good, my daughter is good, my bla blaa is good.. my bla and bla and bla... when she much pretending she care.. that she is the only one who noe how to do things right even way of doing instant pancake! if she noe she cant do certain things y dont she asked me to do that?.. y must she die hard to tell people especially u, that im not good.. sometime i feels like she just want to show off~~.. which is the best of her that i noe for this past 6 years.. yea i didnt said much.. really when it come to ur family matters cuz i noe who i am.. but in a second do u ever think who i am to u too? do u feels like im fine when ur sister telling me there is another girl waiting for u back at ur hometown! and when im crying like mad for that and u just quite.. silent.. dont u noe how much i loved u? when u put me aside just becouse of ur family did u ever think how hell im going throu it? most all do u ever try to give a comitment in our relation? hummmmmm.. do u care??

:: clean up ::

its saturday! it is weekend babe! cleaning my room! hoohhh from 11am to 5pm! hoooh must said theres a lot of dust -_-" .. change position of almari baju.. huh  heavy.. me rasa me need more huge almari laaa! darl i need huge almari! then change here change there.. then.... OMG i do have pile of books on table and floor.. my book shelving already full! darl..... i need books shelving too!! yeaa im  crazy about books and mag.. keep promise to myself no more mingguan wanita, no more doremon.. but i cant.. I CANT!!.. but books ilmu is worth of spend.. if dah habis baca u can pass to sister ke friends ke.. and u can even give it charity.. hummm.. so me put aside all the mag and thinking mayb to donate it.. sayang kan nk buang all this.. in fact i still have 2 huge boxes of books and comics in storeroom..

 bad dog diary.. most funny book me ever bought! let my sist borrow but me take it back.. me love this book!

                                                          most new batch.. :)

i dunt noe when did i get this ujang...


 this is so addicted.. and just want to keypoh my baby eayore.. and anak ku baby bath..



another stack of mingguan wanita.. and few pooh too.. weeeeee



im reading this hati kita now, thts y it is on floor -_-"


darl, i need another books shelving!!

humm... now get a shower and heading out for groceries market and do some weekly stock shopping.. and tom is SUNDAY babe!!! happy weekend.. (trying to fix my bad mood this sunday.. :).. )



Friday, June 25, 2010

::bad mood, bad hair, bad day ::

bila bangun, rasa lost gila! sungguh tak ada mood.. sungguh berang! sakit hati... rasa macam tak nak amik tahu even hal yang paling remeh! rasa macam tak kisah langsung! hooooooooooooooooooooooooooooh. mandi.. then huh.. rambut nih blow-blow tak gak ok! tercacak gak! mula menyumpah, napa me potong rambut pendek gila!...  then rasa macam zombi.. tak ada perasaan! lantak lah... lantak lah....... tak kuasa.........

Thursday, June 24, 2010

:: buka mata besar-besar ::

dont u c im married ??

:: my darl ::

u r like a piece of puzzle that complete me.. as a women.. as a person who understand u better day by day! love u darling! muwahhhh.

myMetro | Menangis minum racun

myMetro | Menangis minum racun

hummmm... careless nye! macam mana laa botol racun, ubat or detergent letak sepah-sepah? im not that good laa cara nk jaga anak or baby since me pon lom lagi bertawen and ada baby.. but guna la akal kn. JANGAN LETAK BOTOL BARANG BERACUN KAT ATAS LANTAI OR TEMPAT, PARA, ALMARI YANG SENANG DICAPAI KANAK-KANAK!..SIMPAN SEGALA RACUN DALAM STORE ROOM!!.. JANGAN SIMPAN CECAIR RACUN DALAM BEKAS MINUMAN LIKE MINERAL WATER BOTTLE!.. hummmm.. dah lah letak dalam botol yang maybe budak tu ingat mineral water. if kita dewasa maybe lah boleh bau yang cecair tu bukan air even TAK ADA LEBEL.. hummm.. apalagi boleh buat, benda dah jadi. so kita yang ada adik-adik kecik, anak-anak kecik after this check ok TERUTAMANYA KAWASAN DAPUR sebab kat sini laa paling selalu kita simpan benda-benda like detergent (tepi mesin basuh), then segala sabun cuci lantai laa dalam almari bawah sinki ke atau table top drawer kita TUTUP DENGAN PROPER.. kita BOLEH ELAKKAN KEMALANGAN ok!

hummm... emo pulak..

:: mari berangan ::

sewaktu me jalan-jalan kat blog sahabat me terjumpa la website yg leh wat muka ur future baby from pic f urs and bf ke hubby ke.. then me pon GATAL nk try gak.. then alahai.... funny.. dun noe how to describe.. rupa siapa.. gelak sudah..
yang ni muka ganas sebijik ikot muka beliau~ woooooooooooooh

yang ni?? hahahahaaa.. rambut merah ok!

:: my mom and me ::

Fauziah Ahmad
Fauziah Ahmad
mak pun ralat.jauh dtg harap dapat pluk anak montel mak...
6 hours ago · 
Yuki Mika
Yuki Mika
haiyohhh. ralat sangat! maaf yea mak..
20 minutes ago · 

mom komen pasal dia dtg jb and im not aroud
mak along minta maaf..

Wednesday, June 23, 2010

:: betapa tuhan saja yang tahu how much i miss this smile ::

few pic snaps by my sist angah, huhhhhh meruntun jiwa to c a smile on face of my beloved adik-adik.. meeya and imi! memang sangat miss them! rasa macam semua yang dibuat serba x kena! asik ingat to them.. dear lil sist and bro of mine, meeya and imi, even thou along tak selalu balik and spend time wif u alls and banyak sangat yang along terlepas when u r growing, u all selalu dalam hati along. tak pernah even in a sec along lupa to this little smile!..

:: new books on shelve ::

this morning 3 books that we order before from reader digest r here~ hummmm welcome to my shelving! wooooohh cant wait to read them!

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER

join the club, maklumlaa masih merangkak lagi nih.. weweeeee.

:: scoliosis ::

Scoliosis (from Greek: skoliƍsis meaning "crooked condition," from skolios, "crooked")[1] is a medical condition in which a person's spine is curved from side to side. Although it is a complex three-dimensional deformity, on an x-ray, viewed from the rear, the spine of an individual with a typical scoliosis may look more like an "S" or a "C" than a straight line. It is typically classified as either congenital (caused by vertebral anomalies present at birth), idiopathic (cause unknown, sub-classified as infantile, juvenile, adolescent, or adult according to when onset occurred) or neuromuscular (having developed as a secondary symptom of another condition, such as spina bifida, cerebral palsy, spinal muscular atrophy or physical trauma)
The signs of scoliosis can include:
  • Uneven musculature on one side of the spine
  • A rib prominence and/or a prominent shoulder blade, caused by rotation of the ribcage in thoracic scoliosis
  • Uneven hips / leg lengths
  • Asymmetric size or location of breast in females
  • Slow nerve action (in some cases)

Associated conditions

Scoliosis is sometimes associated with other conditions such as Ehler-Danlos syndrome (hyperflexibility, 'floppy baby' syndrome, and other variants of the condition), Charcot-Marie-Tooth, Prader-Willi syndrome, kyphosis, cerebral palsy, spinal muscular atrophy, muscular dystrophy, familial dysautonomia, CHARGE syndrome, Friedreich's ataxia, proteus syndrome, spina bifida, Marfan's syndrome, neurofibromatosis, connective tissue disorders, congenital diaphragmatic hernia, and craniospinal axis disorders (e.g., syringomyelia, mitral valve prolapse, Arnold-Chiari malformation).

Cause

In the case of the most common form of scoliosis, adolescent idiopathic scoliosis, there is no clear causal agent and it is generally believed to be multifactorial. Genetics are believed to play a role. Various causes have been implicated, but none have consensus among scientists as the cause of scoliosis, though the role of genetic factors in the development of this condition is widely accepted.
Scoliosis is more often diagnosed in females. In some cases, scoliosis exists at birth due to a congenital vertebral anomaly. Occasionally, development of scoliosis during adolescence is due to an underlying anomaly such as a tethered spinal cord, but most often the cause is unknown or idiopathic, having been inherited through multiple factors, including genetics.[5] Scoliosis often presents itself, or worsens, during the adolescence growth spurt.
In April 2007, researchers at Texas Scottish Rite Hospital for Children[6] identified the first gene associated with idiopathic scoliosis, CHD7. The medical breakthrough was the result of a 10-year study and is outlined in the May 2007 issue of the American Journal of Human Genetics.[7] and is often performed on school students.) If a prominence is noted, then scoliosis is a possibility and the patient should be sent for an X-ray to confirm the diagnosis. Alternatively, a scoliometer may be used to diagnose the condition.[8] The patient's gait is assessed, and there is an exam for signs of other abnormalities (e.g., spina bifida as evidenced by a dimple, hairy patch, lipoma, or hemangioma). A thorough neurological examination is also performed.
It is usual, when scoliosis is suspected, to arrange for weight-bearing full-spine AP/coronal (front-back view) and lateral/sagittal (side view) X-rays to be taken, to assess the scoliosis curves and the kyphosis and lordosis, as these can also be affected in individuals with scoliosis. Full-length standing spine X-rays are the standard method for evaluating the severity and progression of the scoliosis, and whether it is congenital or idiopathic in nature. In growing individuals, serial radiographs are obtained at 3-12 month intervals to follow curve progression. In some instances, MRI investigation is warranted to look at the spinal cord.
The standard method for assessing the curvature quantitatively is measurement of the Cobb angle. The Cobb angle is the angle between two lines, drawn perpendicular to the upper endplate of the uppermost vertebrae involved and the lower endplate of the lowest vertebrae involved. For patients who have two curves, Cobb angles are followed for both curves. In some patients, lateral bending X-rays are obtained to assess the flexibility of the curves or the primary and compensatory curves.

Genetic testing

Genetic testing for AIS, which has become available in 2009 and is still under investigation, attempts to gauge the likelihood of curve progression.
Through a genome-wide association study, geneticists have identified single nucleotide polymorphism markers in the DNA that are significantly associated with adolescent idiopathic scoliosis. Fifty-three genetic markers have been identified. Scoliosis has been described as a biomechanical deformity, the progression of which is dependent on asymmetric forces otherwise known as the Heuter-Volkmann law.

:: sory, my love ::

to my mom, last sunday she came to jb.. but malang nya me x da kat jb! huhhh.. waste and geram sangat! mak datang ngn angah.. they spend time around dangga bay.. hurmm.. masih rasa terkilan tak dapat spend time ngan mak.. (-__-") ... rasa berdosa pun ada. mak asik tanya bila nk alik melaka. but me asik bz.. then mak dtg sampai ke jb pun me masih bz.. hummmm.. mak maaf yea.. sob sob sob.. meruntun jiwa betul bila rindu kat mak ni! ok enuff said... here some picture of my ratu hati...

picture yg disnap oleh angah!

Tuesday, June 22, 2010

:: butterfly of my heart ::

dedicated wif all of my heart to dear girl of mine maswati for being such a good companion and true friend all way long of our journey of sisterhood. muwahhh!

Monday, June 21, 2010

:: i need a long break ::

hummm.. i need a long break. mayb to beach or any place that can calm me down. away from this hustle and bustle.. away far.. mayb to a beach wif warm air blow to my face, sunny bright day... me getting tired and rusty over here. repeating same thing day over day.. thinking same thing over and over again.. hoooo.. darling please bring me away. (almost in tears)..
-__-

:: feels so suck ::

huhhh.. memang rasa marah and sucks until me cant sleep properly yea! asyik teringat on what he said to me this afternoon.. huhhh.. me bukan KALAH ok.. never.. kalah was not on my list of life. im MENGALAH. yes mengalah for other people. for a gud reason too! yea.. for many hearts outside there yang perlu me jaga! this world  not just about u or me. we had many other people and hearts to care and concern.. hummm. memang payah cakap dengan orang yang berfikiran tertutup ni. lagi-lagi soal sensitive. huhhh. if ikut kan hati memang aje nak sembur habis-habis. biar senang. tak payah me nak sibuk pikirkan perasaan org lain then me merana! people often judge dari luaran. or dari apa yang di dengar or di lihat, without asking tuan punya badan or a real story then baru buat spekulasi or tanggapan! huhh! and also people yang cakap ikut suka mulut dia or emo dia. if cemburu then mesti nk buruk-buruk kn org tu.. dia ni la .. dia tu la.. even org yg dikutuk tu x pernah even sekali pon dia jumpa! huhhh dasar sungguh! sebaik kau bukan laki me!
ok ok.. me malas nk mengeluarkan kata-kata kesat, emo or 18sx ke kat sini.. me tahu dia selalu baca my blog.. so then dia mesti tahu im talking about him... keep it in ur mind k... i am mengalah!! for sake of  other poeple...

Sunday, June 20, 2010

:: semoga ::

mayb it is a time for me to let u go.. ill try my best to win u back but the result is same~~ hummm few last words yang masih me ingat dalam last chat wif him yest nite.. maaf yea.. betul-betul minta maaf! me bukan sengaja nk sakitakn hati u but memang dah tak ada jodoh between us.. so kita kena terima and redha! kuatkan semangat.. u will remain in my heart as a someone yang pernah make me smile! kita sama-sama doakan yang terbaik buat diri masing-masing! yup! semoga and amin..

:: dari kawan kepada kawan ::

Kawan Baik

Bukannya senang nak cari kawan yang baik .
Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .

Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baik nya.
Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baik nya.
Sebaliknya kawan yang baik lah yang paling banyak membantu kawan baik nya
untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baik nya untuk membuat
perkara yang buruk dan sia-sia.
Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk
berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih
atau gembira.
Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan
kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baik nya untuk sentiasa berada
disisinya.
Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baik nya untuk berkawan dengan
kawan yang baik .
Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baik nya mempunyai ramai
kawan baik , kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan
baik nya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan
kawan baik nya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita
bukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita
menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita,
kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baik nya.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang
baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu
menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baik nya.

Kawan yang baik akan memanjangkan naskah ini kepada kawan-kawannya, bukan
kerana terpaksa, bukan kerana suka-suka, tetapi untuk dijadikan pedoman
oleh kawan-kawannya supaya dapat menjadi kawan yang baik kepada
kawan baik nya.

Dan kalau kita nak dapat kawan baik yang baik, kita mesti lebih dahulu
menjadi seorang kawan yang baik ...kepada kawan baik kita.

Dan semoga kita menjadi kawan baik yang baik...!!!!!

Saturday, June 19, 2010

:: fatcat women ::

Wan
along wat ape2.
10:52amMe
download e book
ada test 22 n 29 nih
10:54amWan
ape ke benda 2
10:55amMe
hooo mahu update status yea
10:55amWan
ok
10:55amMe
along ambik profesional course 2 bulan + 4 bulan lg..
so 6 bulan dalam mood study yea..
10:57amWan
o cian along
10:57amMe
x pe
along kan kuat
superwoman
10:59amWan
superwomen kurus long mok nti panjat banggunan payah jangan sampai runtuh bangunan
10:59amMe
hahahaha
siyot kamu!
11:00amWan
along rya blk x
11:00amMe
along superwoman mentality and semangat ok!
ntah laa dik oii
x tahu lg
(macam dok jauh kat london aje)
11:01amWan
along bkn sperwomen tp fatcat women
he...........
11:01amMe
hhahaha
x kisah asalkan ada power yg best
hahaha
11:02amWan
ari ini bsu lik
11:02amMe
tau
semalam busu ada cakap
11:03amWan
kesian orang2 x pat mkn ikan bakar mk mk buaat
11:04amMe
haiiyoohhh
drooling...
huiiishhhh....
11:05amWan
kecian along
11:11amMe
x pe xpe
keep the savour till wa alik nnt!

:: munguk ::

yea memang munguk kan! if manusia yang berakal waras blaming and scold madly to animal! nk aje me sound "dah tahu anjing tu garang gigit org yg ko gatal sangat nk dekat dia buat hape buduh!" this dog lagi la only comfy ngn org yg dia trust aje.. if stakat at morning bagi sekeping roti and glass of milk this dog wont sit and listen to u laa.. buduh! haiiihhh geram! memang geram.. bangang kn salah kn anjing tu gigit if dah dia sendiri gatal duduk dekat anjing tu? lg lah bangang if dah tahu anjing tu memang suka gigit orang.... so sapa yang bangang? anjing yg x da otak tu or manusia yang ada otak tp x nk berfikir and nk tunjuk terer? kalau me la.. baik swoh je anjing tu gigit bg putus tangan dia! baru nk sedar diri agaknya!

:: abah ::

syukran.. another great weekend.. clad in my pyjama watching sky and sun.. feels so warm.. remind me to my abah.. owhhhh me miss abah so much! so then this entry is about my abah. a most penyabar man i ever jumpa.. yea my abah adalah seorang yang sangat penyabar! he is very hardworking man! he is the only breadwinner for whole family of mine. we r a HUGE family yea. 7 siblings.. so bayangkan my abah kerja susah payah, berhujan panas for all of us. ALONG SAYANG ABAH.. sob sob.. dulu-dulu we dont even hav a car, abah just ada motor je, remember 1 day abah kena timpa dahan pokok jatuh masa round kat estet... abah alik berjurai darah kat dahi.. selalu tayar moto abah bocor, then abah akan guna motor atok yang super berkilat tu untuk round estet! hohohoooo.. sedih ingat masa kami susah dulu. like people used to said masa abah and mak mula-mula nak hidup! then when im 12 years rasanya, abah kena transfer to kemendor.. pagi before subuh abah dah g work! and with his motorbike k! OMG mesti abah sejuk kn? owhhh... touching.. and akan jarang sangat jumpa abah. abah selalu sampai umah when me and adik-adik tengah mengaji kat umah paklong. bila we all dah balik ngaji, abah dah pun tito.. and pagi-pagi esok abah akan go to work again.. me akan go to scoll naik basikal. but rasanya then my basikal dah patah handle dia.. so me jalan kaki je to scoll. bila alik scoll lalu jalan dalam taman and lalu belakang kubur.. banyak pokok and tak panas.. but then akan ada banyak kemuncup on my kain.. kadang-kadang ada lembu.. wooo tatot lembu kejar! hummm masih ingat when abah baru beli motor baru, motor kriss warna merah.. suka.. abah akan hantar naik moto if abah tak kerja.. suka.. bila hujan kan me and adik-adik selibung guna poncho. a huge poncho askar nye tu.. so we all cant c outside but we can c our kaki. so in this poncho we all akan main teka-teka where are we already.. kau rasa dah sampai mana? then we all akan gelak-gelak atas motor.. owhhh God.. most sweet memories! then masih kuat dalam ingatan abah used kasut sekolah lama kitorang untuk kerja.. owhh abah.. sob sob.. sangat sedih! then end of my primary scoll we all pindah to kemendor. so good bye asahan.. weeeee.. masa kecit-kecit rasa jasin and asahan tu ya amat k jauh nya! at this time not much i can remember, maybe because im at hostel.umah tu atas bukit depan padang bola. most i loved weather dia.. berangin! back and front of our house ada pokok semarak api! wooohh it look sangat cantek when berbunga! merah! that y ppl call it semarak api! pagi-pagi abah selalu kena timbang lori. maka lambat la kami ke scoll, but never until gate closed k! when me on form 4 me moved to teknik jasin. wowooooh teknik ni betul-betul depan estet abah, then selalunya jalan kaki je to scoll if abah ada banyak lori nk timbang. then abah suruh masuk hostel. then we all sekali lagi pindah to bemban.. this time our kuaters dekat ngan duyung.. abah tahu me like mamam nuggets,so abah x pernah miss belikan nuggets each time abah g duyung li barang. hooohhh banyak nye sweet memories childhood! abah memang the most strong and penyabar man me ever c! me bersyukur abah adalah abah me. abah yang sangat penyayang, setia to mak.. hummm what else can i wish for such a good abah like him! ~syukran~ now me, and adik-adik dah besar. me promise to myself untuk balas jasa abah and mak! ohh God, lindungi abah and mak selalu..
hooooo... my face warm by sun shine.. feels like abah and mak r closed to me now~ if boleh hadiahkan matahari to my abah.. bulan to my mak.. yea abah macam matahari to me.. and mak like bulan..
terima kasih with huge hug and kasih sayang to abah and mak who dedicated their whole life to raise me and adik-adik to b orang yang berguna.. hummmmm...

:: annoying ::

annoying.. yea sangat annoying kn.. bila tengah tido sakit kepala then hp bunyi tak henti-henti. huh itu adalah sangat annoying tahu. bila off hp then pg-pg dah text napa off hp? boleh semak status, bf ke dia ni? siapa dia nih? napa sebuk yea? me rimas tahu. me tak suka. rasa semak. buat hal sendiri sudah la. sometime ada limit la kan. ni time tido pon sibuk gak. apa kes? dah tu tanya soalan yang merapu! hooooooooooohhh.

Thursday, June 17, 2010

:: ~~~~~ ::

hujan yang lebat, 
selebat dan seluruh segala isi hati ini,
lirih deruan hujan bagai menyulam segala rasa rindu dalam hati,
sejuk angin bagai membungkus kemas segala cinta dalam hati ini..
hujan,
bawalah bersama segala rasa derita ini,
sejuk dan damaikan perasaan ini...
cinta ini,
cinta terlarang yang penuh dengan kasih sayang kami,
cinta yang penuh dengan keserasian walaupun kami dari dua dunia yang jauh bezanya,
cinta dia,
mengajar aku erti sebenar kasih sayang,
mengajar aku erti hubungan,
mengajar aku untuk mencintai dia sepenuh dan seikhlas hati!

:: penantin ::

ok.. ini adalah entry lama yang tertangguh.. lupa.. today view alik list post baru perasan alaahai sap nye gamba tawen x post lg rupanya.. anyway sap selamat penantin baru yang x berapa baru.. ( she married somewhere on april) hoooooo

Wana Bin Edik - Nancy Ajram (English and Arabic Lyrics)


 suka lagu ni.. arigato.. sharing is caring..

:: berlari ::

Tidak berlari tak bermakna aku tidak pergi

Wednesday, June 16, 2010

:: amanah ::

wooohhh lewat blog seorang sahabat me, about her post masa dia nikah (baru saja).. wooohh husaband beliau telah menangis sewaktu akad nikah,, sob sob sob.. touching tahu.. alalalaaaa.. bayangkan a guy, yea seorang yang sangat cool tanpa dijangka telah menanis sewaktu majlis nikah.. hummm.. apa ye yang beliau rasa sampai menitis air mata yea?.. kata sahabat me itu, sedih sangat masa dengar tazkirah sebelum nikah.. woooo (buat-buat faham, sedangkan tak tahu pun ada tazkirah masa nak nikah.. huhhhhuuu).. sedih sangat kata dia, fikirkan tanggung jawab yang menanti.. tentang AMANAH! yea me suka words of amanah itu~ tentang persaan cinta pada sahabat me itu.. woooo untung badan yea.. me doakan sahabat me itu bahagia ke anak cucu. amin.. tiba-tiba rasa macam nk tawen gak.. wooohooooo

:: apakah relaven soalan ini? ::

1. USD. 150 is divided so that A gets USD. 30 more than B and B gets twice as much as C. What amount does C get?

(a) USD. 20 (b) USD. 25 (c) USD. 30 (d) USD. 24
2. The average of 60 results is 40 and the average of another 40 results is 60.What is the average of all the result?
(a) 100 (b) 45 (c) 48 (d) 20
3. The ratio of number of boys and girls in a school of 432 students is 5:4.How many new girls should join the school so that the ratio 1:1?
(a) 16 (b) 48 (c) 60 (d) 240
4. 2 men or 3 women can do a piece of work in 10 days. In how many days can 4 men and 3 women do the work together?
(a) 3 1/3 (b) 2 2/3 (c) 3 (d) 2 1/3
5. Of three numbers whose average is 60. the first is 1/4th of the sum of the others. What is the first number?
(a) 30 (b) 36 (c) 42 (d) 15
6. A man’s property of USD. 19,000 is divided between his wife,3 sons and 2 daughters. The wife gets twice what each son gets and thrice what each daughter gets. What is each daughter’s share?
(a) USD.2000 (b) USD.4000 (c) USD.3500 (d) USD.1500
7. 20 years ago my age was 1/3 of what it is now. What is my present age?
(a) 60 (b) 80 (c) 30 (d) 33
8. A bag contains an equal numbers of one rupee, 50 paise and 25 paise coins. If the total value is Rs. 35, how many coins of each type are there?
(a) 15 (b) 18 (c) 25 (d) 20
9. In an Examination, A gets 10% marks less than B and B gets 10% less than C. If A gets 810 marks, what marks does C get?
(a) 1000 (b) 710 (c) 900 (d) 945
10. Which is the greatest number of three digit which when divided by 6,9 or 12 leave a remainder of 1 in each case?
(a) 949 (b) 961 (c) 973 (d) 987
11. 2,7,17,32,52,77,?
(a) 97 (b) 91 (c) 101 d) 107
12. If ‘DEAR’ is coded as 7 and ‘BEARS’ as 9, what should be the code for ‘WAX’?
(a) 10 (b) 12 (c) 16 (d) None of these
13. LATE : PEXI :: TRACE : ______
(a) XVELI (b) XVEGI (c) XVFGI (d) XUEGH
14. 1, 3, 4, 8, 15, 27, __
(a) 60
(b) 59
(c) 43
(d) 50
15. 2, 5, 9, 19, 37,__
(a) 64
(b) 55
(c) 75
(d) 40
16. Who is horticulturist?
(a) B (b) E (c) A (d) D
17. Who is journalist?
(a) A (b) D (c) B (d) E
18. Who is physicist?
(a) A (b) B (c) C (d) D
19. Which of the following includes the person who likes Tea and is also Advocate?
(a) AC (b) BC (c) DE (d) BD
20. Shoe: Leather :: Highway: ?
a) Passage (b) Holt (c) Road (d) asphalt
21. Always: Never :: ?
a) Often: Rarely (b) Frequently: Occasionally (c) Constantly: Frequently (d) Intermittently: Casually
22. Which word is of a different class?
(a) Horse (b) Tiger (c) Sheep (d) Kangaroo (f) Deer
23. Medicine: Cure :: Book: ?
a) Knowledge (b) Read (c) Library (d) Education
24. Skin: Man :: ??
a) Hide: hair (b) Walls: Room (c) Roof:House (d) Garments:Clothes







sapa-sapa yang bijak pandai hal kira-kira nih sila lah jawab and post jawapan dia.. weeeehuuuu

:: bila sudah tua baru belajar lagi ::

woooooooooooooo.. pagi-pagi dah mangun download e book untuk test minggu depan.. sleepy.. mata sepet x buleh buka lagi nih.. -__- .... sebaik today hanya lah lesson dari rumah aje.. wooooo.. suka dengan kemajuan dunia..
tu lah dulu mak abah suwoh sambung belaja baik-baik tak mahu, degil keras kepala.. now dah tua baru nk mula belajar.. sebaik gak belum beranak pinak.. but apa pun yea kawan-kawan.. wooo.. mahu belajar tak kira umor k. if rasa mahu sambung belajar tak kisah la if dah tua bertongkat pun jika mampu teruskan! woooooooooh.. semangat!! perlu ada... ilmu nih sentiasa berguna. and ilmu tak basi yea kawan-kawan.. lagi banyak kita belajar and kongsikan lagi banyak kita akan dapat semula..
ok ok rasanya dah warm up untuk baca segala notes yg sudah habes di download nih.. selamat membaca~~~

:: berkongsi kasih dan sayang ::

yup, berkongsi kasih dan sayang seikhlasnya.. kerana berkongsi kasih sayang itu adalah suatu ibadah~ hohoho
sudah pandai berkata-kata nowdays yea! woooooo.. berkongsi atau menzahirkan kasih sayang like someone who used to menceceh opss menasihat to me. yea.. sepatutnya kita zahirkan kasih sayang kita tak kisah lah pada apa atau siapa pun.. kasih sayang adalah suatu yang sangat mudah and of coz paling murah like senyum, or asking if "u dah mamam today?".. yea its sound so simple kan yet ianya sangat bermakna lagi-lagi pada orang yang memerlukan kasih sayang like me..  hahaha  yea.. like contoh today, cik wati telah menzahirkan kasih sayang beliau terhadap sahabat nya aka me wewewe dengan menjemput and men-spend some quality time wif me menonton movie abang kesayangan me.. woooooooohhh... and like people who u used to noe but dah lama x nampak asking and care bout u.. waaahh waahhhhh... suka suka.. pls laa care more about me... woooooooo.. buleh? sebenarnya what me wanna say adalah jika kita berikan orang kasih sayang kita juga akan disayangi k.. weeee. so mari kita berkasih sayang tak kisah laa pada apa pun..

Tuesday, June 15, 2010

:: tentang rindu ::

rindu itu menyusahkan dan rindu itu juga penawar~~

:: suka hati ::

to my dear fwen cik wati thanks yea sebab sudi temankan me date ngan abg hensem farid kamil!! wooooooooooooo melting.. mereleasekan stress dengan menengok movie lagenda budak setan .. hoooo hensem dan kiut sungguh pujaan hati me itu! bout this movie.. hummm jalan cerita macam ok ok je.. not really like  what i hope.. but hati terhibur melihat aksi farid kamil and lisa surihani.. wahhhhhhhhh romantik sungguh! suka suka! seb baik g ngan wati bukan ngn en bf.. if not mesti dah sedih-sedih layan jiwa.. alahai... me rasa sedikit happy but yet still nebes memikirkan test 22hb nih.. woooo.. x mu story bout test..

Monday, June 14, 2010

:: memaafkan ::

telah memaafkan dia.. seikhlas hati.. even thou its hard for me, but me mesti maaf kan dia dan lupakan apa yang dah terjadi.. me, dia, us. haruslah memulakan hari baru dan hidup baru! our journey r still way far. me sudah jumpa apa yang me mahukan dan me rasa, adalah yang terbaik buat me.

"memaafkan adalah the best way of self emo healing"

wehuuuuuuuuuuuuuuu~

Sunday, June 13, 2010

:: a cup of creamy mushroom soup ::

creamy mushroom soup in pooh cup.. berjaya buat hati rasa gembira!!

:: bercakap selepas waras ::

bercakap ber blog selepas waras.. hohohoho.. semalam dan semalam serta pagi and petang td mungkin me kurang sedikit waras.. maka berlambak kata-kata 18sx 18pl 18xxx yang kuar dari mulut.. opss dari jari-jari yang gatal nih! now sudah baik.. hehehe after minum-minum dan lepak-lepak. mekaceh ye bawa me jalan-jalan.. kepada sesiapa gak yang terasa keceluparan, kekurang hajaran mulut me, hummm.. sendiri mahu hengat laa yae. humm.. tak ada mood mahu menaip.. malas.. besok sambung.. nyte..

:: makan aiskrim supaya hati tak kena cabut ... :) ::

baru balik dari menghiburkan hati.. wewewe.. a friend of mine saying if sakit hati makan laa aiskrim, if makan aiskrim paling teruk pun sakit gigi je, masih buleh jumpa dentist minta ubat ke cabut gigi tu ke.. if sakit hati mana ada doctor yang buleh ubatkan and tak kan nk cabut pula hati tu kn??... hummmm.. betul juga..

Saturday, June 12, 2010

:: kamu ::

knowing KAMU adalah my mistake, to trust KAMU adalah my bigger mistake, to fall in love with KAMU adalah my biggest mistake..

:: haram jadah ::

sangat malas nak amik tahu hal sekeliling.. rasa macam tak kuasa sungguh dah.. macam meluat.. macam nk sepak2 saja.. memang WA tak ada perasaan! lu kisah pe? WA nak mencarut pun , lu kisah pe? blog WA, hati WA, sukahati WA laa.. huhhhhhhhhhhhhhhhh! sengal doh! macam ci...! haram tul!!

:: From This Moment On ::


 for him~ our journey of 7 years with lots of love and joy....

:: emo ::

sometime it just happen, when u stare blankly to screen.. when u feel like wanna burst to tears.. feel like no others care about u.. feels like not even single person understand u.. feels like there r so much of burden on ur shoulder..when u feel like u found someone who can walk wif u and suddenly u lost the grip when u need most that hand.. when u feel like u noe there is someone who can talk to u and feel the same way u feel and in just a second u realize u alone and struggle finding ur way back home.. sometime it just happen.. and happen again.. even thou it hard and much rough, it should happen.. so then u will noe how much it takes to b strong...

:: ma fucker turn me off ::

~~ i wait a minute little buster.. u got one more time to feel on my booty.. better recognize a lady that ain`t the way u do me.. U TURNIN ME OFF.. u ever try to get that close to me.. u better come correct.. how u proachin me~~

Friday, June 11, 2010

:: kenapa WA tak berperikemanusian? tak berkasih sayang? tak hirau perasaan orang lain? ::

seorang manusia telah bertanya me napa tak hiraukan perasaan oarang lain? kenapa me sangat pentingkan diri sendiri? dan kenapa me tak mahu berkasih sayang?? kenapa? perlu ke kasih dah sayang kat orang yang buta  hati? perlu ke? kenapa me sangat petingkan diri sendiri? kenapa yea? agaknya dah memang tu tebiat me! so apkah kamu susah pun if me pentingkan diri sendiri? diri me jugak pon, bukan me pentingkan diri kamu pun..................... huhhhhh.. susah kan cakap dengan manusia ni! adalah lebih baik cakap ngan miow-miow, tak pun dengan birdy ke..tak laa me akan ditanya dengan soalan yang me tak ada jawapan (if ada pun jawapan me bukan nya menyenangkan hati mereke, mereka dan mereka itu!). me memang berhati batu, semua yang rapat akan tahu me memang sangat berhati batu! so sedangkan kamu yang hanya kenal tapi tak rapat, jangan laa tiba-tiba asking me dengan soalan bodoh macam itu yea.. ada faham?? hilang sudah mood baik ni.......... munguk!! huhhhhhhhhhhhh.. (tak baik marah-marah).. nanti bila marah, muka akan banyak wrinkle.. so senyum banyak-banyak.. sabar..

:: yet another reason y im crying all nite :: ~Extraction of wisdom teeth


huhhhhhhhhhhhhhhhh..

:: crying all nite just because of toothache ::

huhhhhh.. spending long painfull nite alone. bare wif this pain.. MOODY .. yea it hell pain!! make me crying all nyte!................... huhhhh.. its damn bloody pain yea!

Thursday, June 10, 2010

:: bila nenek berbual ::

telah menelepon nenek munah.. nenek me yang kiut.. woooooooo..

me :nenek sihat?
nenek :sihat..
me :dah makan?
nenek :siang dah makan. malam tak rasa nk makan..
me :ooo nenek diet ke? hehehehe
nenek :tak laa . makan nasi ngn sambal petang td

lorrrr mak pun masak sambal gak tengah hari td.
after few more talks tiba-tiba nenek asking, 

nenek : along tak balik ke?
me :tak lah nek, banyak kerja (jawapan standard org yang tak hengat kat family macam me)
nenek : yer laa, kerja baik-baik. dah tak ada awek ke?
me :hoooh?? awek?? (sambil cover gelak) mana ada nek. tak ada la.
nenek : bagusla.. (bagus??) kerja baik-baik. (apakah kaitan tak ada awek dengan kerja baik-baik?)
then fews more bla bla bla antara me and nenek..

p/s.. mak yang suwoh me coll nenek, c uh me, hampeh nye cucu! nak kena bersuruh baru nak col! hummmmmmmmmmm.. 
me rasakan mak telah bergossip dengan nenek yang me sudah tak berawek, kiut laa nenek ni said awek.. alahai nenek..

:: mahu sesuatu yang buat me tersenyum (please!!) ::

me mahu tersenyum, gembira.. tapi tak boleh.. huhhhh today sakit gigi, sakit kepala, sakit perut, sakit jiwa, sakit hati.. segala macam sakit! rasa mabuk! macam pusing-pusing je. (susah jadi perempuan ni)
nk menaip pun rasa berat kepala.. but hell ya. me mana leh duk tanpa blogging. blogging itu adalah sangat meng adict kn.. sangat membuat me drooling! hooooooooooooooo. tiba-tiba sakit gigi laa petang ni, pernah dengar geraham bongsu? huuuhh gigi ini menyiksa perasaan me! membuat me rasa macam mahu menampar! sakit tahu!! not eating anything sejak petang td, membuat me bertambah moody. me lapa tp bila pikir sakit gigi ni, hilang segala rasa nikmat menjamah makanan!
hati me sedih la.. sayu je.. tak tahu kenapa. adakah moody selepas talk to mak? or moody sebab msg dia petang td? or moody sebab sorang-sorang jauh dari family?
kamu oooooooooooooo kamu.. mana kamu.. mahu berbual-bual..

:: digital scrap book ::

woooooo barang yang me order sudah sampai.. my story.. pas ni leh dah start wat scrap book.. then leh post kat cini.. :) hummmm tak sia sia spend money... suka.

:: what he reply 2 ::

nur maafkan abg plz abg btl2 menyesal. hidup abg tak tentu arah tanpa nur plz
Last message received on 10/06 at 13:05

me dah maafkan kamu lama dah..

:: selamat hari jadi adik demok along ::


to my lil bro izhar raihan happy burfday adik, along sayang adik. when we r kids back at my old days, we r not closed, im used to spend lots of my time on my own way and life, dont really care and bother about others. now we grow up and still same, im doing my own stuff and dnt really bother about others. now u hav grown up to young fine man. nuthing much i can wish, along wish adik will b a good man, good son, good brother to iwan, syikin, kimi and meeya and a good teacher,insyaALLAH!

:: copy and paste tentang seuatu yang menarik minat me ::

Baru baru ni masa aku ‘jalan-jalan pergi makan’ kat KL aku nampak ada anak-anak gadis yang pakai T-shirt yang bertulis ‘I'm seks education”.
Dahsyat..., dan dahsat juga untuk mata aku yang sempat membaca tulisan di baju anak dara..oh!
Hmm, betulkah anak dara? Zaman sekarang nak cari anak gadis yang betul betul berdara, bagaimana?
Akupun tak tahu, kalau korang baik! insyaAllah korang akan dapat pasangan yang baik…
Maka kali ni, aku yang dah berkahwin, nak nasihat sikit kat orang perempuan terutamanya, kerana secara amnya merekalah punca segala zina…
Al maklumlah, wanita itu adalah senjata syaitan..

woooooo.... me copy and paste dari satu blog yang me baca.. wanita itu adalah senjata syaitan..

:: sedikit emo ::

macam fenin. aru mangun lepas tetido dr kol 6 ptg td. mata ni bukan kira, if dah nantuk baik lah lena, nnt sakit kepala lagi susah! hummmm.. asal eh ifter mangun tido petang je mesti nk emo? rasa macam nk nanis pon ada.. huhhh cakap sal nk nanis baca wall fb mak, mak asking bila mahu coll dia? hummmm bila agaknya me mahu coll dia yea? napa me like no mood ea ngn hp me itu? fobia ke? hp tu dah bersarang dalam handbeg. tak on pun sejak sebulan dah kut! hummm.. bangun dengan perasaan berat and cari handbeng and godek-godek cari mana cookie ni.. jumpa and on kan hp.. huhhhh!! berdozen text masuk.. mostly misscol notification dari no dia.. then few tex dr kawan, kerja and mak.. others rubish dr dia.. huhhhh.. tu la pasal malas nk on hp ni. selalu benda yang emo je! semua pon nk emo.. tak col pon nk emo.. hummmmm.
bangun dari katil and on kan lappy, check email.. masih sama.. email lain yang me tunggu email lain pula yg me terima.. (tu pun nk emo!).. check fb.. waaa banyak komen tentang status relation change me.. hummm.. then bila dah habis baca and reply at fb me melepaskan emo pula kat blog! huhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
ok now mahu pergi mandi and mamam.. perut lapa.. hati sedih.. mahu nanis.. emo lagi...

Wednesday, June 9, 2010

:: seram sejuk ::

Tanda-Tanda Kematian  

 
100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya 
akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. 
Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma 
samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku 
lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut 
sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan 
mengigil. 
Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika 
diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut 
seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar 
dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka 
getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan 
kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau 
mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal 
kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang 
munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah 
peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk 
mempersiapkan diri dengan amalan dan 
urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.


40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita 
akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita 
akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka 
malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat 
persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti 
kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan 
memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka 
yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. 
Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk 
mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan 
dicabutnya.


7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan
musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-
tiba
ianya berselera untuk makan.

3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita 
iaitu
diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka 
berpuasalah
kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis 
dan ini
akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika 
ini
juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang 
sakit
hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita
melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian
hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang
terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu 
denyutan
di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini 
menandakan kita
tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk 
di
bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan 
naik ke
bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah 
syahadah
dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk 
menjemput
kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan 
sekarang
akan mematikan pula.

PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT 
semuga kita
adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan 
diberi
kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat
membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari 
Allah
SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang 
piutang
kita. Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha 
berkuasa
lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati
seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu 
samada doa
dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah 
ketentuan
Allah SWT semata-mata.

Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita 
diberi
hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan 
kesihatan
tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari 
keredhaan Allah
SWT samada di dunia mahupun akhirat.

Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang 
salah dan
silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

WALLAHUA`LAM

Moga-moga setiap kita dan keluarga diampuni Allah dan diberkati 
hidup dan
mati hingga dapat mempersiap sediakan bekalan untuk hari kemudian 
kita.
Bacalah kandungan ini agar dapat menjadi ingatan kita semua. 
Insyallah
mulalah bertaubat, yang masih malas sembahyang ubah sikap umur kita 
semakin
hari semakin meningkat. Rezeki dicari biarlah betul-betul halal. 
Biar sesal dahulu jangan sesal kemudian. Saya berpesan kepada diri 
saya sendiri dan berharap saudara saya semua begitu juga. Cubalah 
kita ingat mengingat sesama kita selagi mampu.

:: ~~~~~~~~~ ::

this life has millions,billions and trillions colours... in this journey, we see, we feels, we touch this colours.. its like rainbow.. and sometime its like an evening sky.. red then dark.. and sometime its like a bright noon!
blast this colours to my face, my skin, my soul...

:: what he reply ::

nape baru skang kp mcm tu nape tak ckp mase kite mula2 knal? nape mesti i merane dulu baru u nak bgtau mcm tu?

man.... enuff laa k..

Tuesday, June 8, 2010

:: emmmm ::


  • 12:37
    8/6
    Once upon a time there was a teacher and his student lay down under the big tree near the big grass area. Then suddenly the student asked the teacher, Student : Teacher, I'm confused how we find our soul mate. Can you please help me? Teacher : "Silent for few second, than he answer" Well, it's pretty hard and easy question.. Student : "THINK HARD" Ha Teacher : Look on that way, there are a lot of grass there, why don't you walk there but please never walk backward, just walk straight ahead. On your way, try to find a beautiful grass and pick it up then give it to me. But just one. Student : Well, ok then... wait for me... "Walk straight ahead to the grass field" A few minutes later... Student : I'm back.. Teacher : Em, well I don't see any beautiful grass on your hand. Student : On m


  • 12:42
    Teacher : Em, well I don't see any beautiful grass on your hand. Student : On my journey, I found few beautiful grass, but I thought that I would find a better one, so I didn't pick it up. But I didn't realize that I'm in the end of the field, and I hadn't pick any. Cause you told me not to go back, so I didn't go back. Teacher : That's what happened in real life. What is the message of this story? * Grass --> is people around you * Beautiful Grass --> is people that attract you * Grass Field --> is time In looking for your soul mate, please don't always compare and hope that there will be a better one. By doing that, you'll waste your lifetime, cause remember "Time Never Goes Back"... . So try to accept what he/she is.


  • 12:43
    nur abg dah sedar kesilapan abg abg minta mmafabg harap nur dpt terima abg kembali 



    what he said, dont u get? time never goes back. so terima la hakikat and redha u r not my soulmate...

  • :: perasaan or perasan? ::

    hohoho.. perasaan or perasan if dalam hati ada taman?? not me ya (cuba menafikan).. its acctually about someone who i noe before but not now.. dia dengan beraninya now post kat wall fb dia I MISSES MY SOULMATE NUR FIRDA AYU.. napa dia miss me yea? napa?? perasaan or perasan kah dia itu? me tak miss dia pun. bluwekk!! menyampah!! EMO seh!! haihhhhhhh.. profile pic pun dah tukar pic dia ngan me zaman tok kaduk dulu! ntah pape saja laa mamat psyco nih! then dengan rasa marah me on lak ym, ingat mahu cari member nak ngumpat lah kn, (tapi sumer org dh tito 3am~).. huhhhhhhh ym pon dah tukar pic! pic zaman tok kaduk itu laa juga dengan link fb dia! kenapa?? apa dia cuba nk kata eh? nk kata abg nk rujuk ngn nur ke?? tak payah laaa.. (woooo rujuk seh)... boleh blah! dulu tak berhingat, now aru nk tunjuk? simpan ajelah dalam almari perasaan tu! me tak kuasa uh! meluat tahu! rasa macam mahu mintak royalti sal guna pic me aje! hahahahhaaaa. BUDUS!
    owhh yea semalam memang sedikit emo.. ada someone said perjuangan dia sudah selesai, even me need his word most at this time~~~~~ hilang lagi seorang yang baik dalam hari-hari me after this.. mesti rasa boring and tak tahu nk mengadu kat sapa after this.... and apa maksud debu merah australia eh??


    :: berharap ::

    boleh tak BERHARAP dia akan beri kan me PELANGI dan SUNGAI???

    Monday, June 7, 2010

    :: kenapa suka blogging aka menceceh ::

    kenapa me suka bloging aka menceceh? weweeee sejak kecik me suka wat jurnal ataupun diary. x caya tanya la sama mak me.. pernah ada diary seawal usia 10 tahun kut. then sorok kan diary tu, tapi kantoi. weweweee.. (kerana diary tu adalah diary cinta munyet me) hohohoho.. ok ok berbalik kepada kenapa me suka menceceh? do u noe bercakap aka menceceh aka blogging adalah terapi yang sangat baik dan FREE of $$ and cholesterol ya!! tak memenatkan like shuping, wewewe.. tak mendemok kan like mamam, wewewe.. senaman yang baik buat jari jemari. (sambil ketap ketupkan jari sendiri). if nak g shuping kan payah nk kena mandi dulu nk kena pakai baj cantek dulu kan, if blogging x mandi pon orang tak tahu. x kai baju pon ornag tak tahu, oppss!! wewewe..

    Sunday, June 6, 2010

    :: my new hair cut ::

    yup! ia adalah saya yang demok! 
    bak kata sumbody,
    "pendek gila uh, ah beng pon tak pendek macam ni"
    ~hahahahahah~

    :: my sunday, a very good sunday ::

    yup, a very sunny sunday! suka, sangat suka.. jiran me tawen. bising. ramai yang meyumbangkan suara, tapi me tak kisah, kerana me dalam mood yang sangat baik. tak tahu kenapa but seems it just flow nicely. :) dari pagi tadi me do some laundry, cuci semua baju kotor. then basuh cadar, comforter, sarung bantal.. wangi serumah ngn downy. sidai sambil nyanyi-nyanyi. lalallaaaaa... then pergi kedai depan umah ni je, sambil jalan dengan menyanyi juga me beli garam (garam kristal pakistan), semalam tak dapat cari kat tesco. lepas tu baru teringat dah tak ada spare tong gas kat umah. ada ke abang tu kata "mau sendiri angkat ke moi?" aiyohh patah laa spine me!! tak sampai 5min, pom pom dah sampai pom tong gas.. suka suka... sangat suka, mungkin juga kerana dapur baru sudah renovate! then mula aktiviti potong memotong.. potong bawang je.. hehehee.. wat pasta saja.. napa me suka mamam pasta than nasi?? bukan kerana me mahu berlagak amoh yea kawan-kawan.. masak pasta senang. mamam pasta pun senang. tak yah fikir nk mamam ngan lauk apa. hahahhaaa.. kn kn kn??
    masa renovasi
    (macam tongkang pecah dapor me)

     berkilau-kilau lantai dapur me.
    after renovasi siap!

     inilah peti ais me and dapur gas me. nk buat kabinet kat atas
    sekali, tapi budget tak berapa cukup.
    ada rezeki me tambah lagi.

    ~saya suka dapur saya~
    :)

    myMetro | Maut didera

    mau aje me lempang mereka yang BODOH BANGANG ni.. sesuka hati mendera!! apa agaknya rasa if kita dera dia sampai mati pulak as hukuman mendera kanak-kanak yang tak berdosa and tak berdaya ni?? huhhh.. makin kurang kesedaran dan kasih sayang manusia ni..

    :: sedikit gembira ::

    mood yang sedikit baik hari ni, dapat berjalan-jalan, mamam and get a new hair cut!! weehuuuu :)
    rasa ringan sedikit kepala me.. harapnya leh la me lena ngan selesanya after this.. (another reason y me cant sleep).. tidak boros today.. gud gurl!! faham-faham je la, baru mula kerja baru so mesti save.. nanti x da duit nk lunch aru tau! huhuhuuu
    masa kat saloon, "amoi tu tanya me, moi u sure uh mau cut ur hair until this short? aiyohh sayang loo.." then me said YES me mahu cut pendek.. me selesa berambut pendek.. me rasa itu lah me. berambut pendek yet still feminin k!! konon nya rambut pendek me akan look lebih tegas dan tak akan dibuli oleh kaum pembuli.. hahaahaaa.. ntah teori mana me pakai guna! sebenarnya me cut sependek ini me mahu lupakan dia.. dia yang sebenarnya mahu me berambut panjang.. dah penat jadi seperti apa yang dia mahu..... :'(
    masa mandi letak shampoo banyak-banyak, lupa rambut dah secipot! apalagi me main bubble la sepuas hati! weweweeeeee seronok! sampai kena ketuk pintu bilik air..
    dah lama me tidak sehepi ini! owhhhhh menyesalnya meratap bagai mati laki selama ini!

                                    kenapa me tidak boleh lena??
    kenapa yea? me insomnia.. tapi tak mahu mamam ubat la.. dah cuba minum warm milk la, susu cekelat la, tapi masih x buleh juga... sudahnya pepagi buta ni me akan membebel seorang diri.. kasihan.. sudah lah mak abah jauh.. apa pula kaitan ngn mak abah ea??
    cakap sal mak abah,  waaaaaa emak dah ada fesbuk!! fuyoooo.. hebat laa mak me. even seoarang surirumah tangga sepenuh masa tapi mahu juga ber fesbuk.. tak lama lagi rasanya lengkaplah forum, busu, maklang, mandak, dah ada fesbuk.. mahu suruh cik jan and mak ngah jai buat fesbuk juga! pasni mesti senang nk updated menu masakan.. weweweweee.. and me harus berhati-hati dengan pic yang ditag mahupun status yang kurang wajar mak and makcik-makcik baca... nanti kena soal siasat!!

                                                      ~sunday~
    suka sunday.. leh lepak-lepak.. leh tengok banyak citer kartun! kemas bilik and umah, loundry, harap lah hari tak hujan, me mahu basuh shimot mucuk me.. ke hantar doby je?? buat nya tak kering nanti macam mana? dah la tebal sungguh! oleh kerana today adalah sunday, ia adalah hari memasak! apa mahu masak?? mula dengan breakfast.. beli je laaa.. jalan-jalan sikit and leh li newspaper sekali! (alasan malas nak wat breakfast).. lunch??? tiada idea...

    dah kul 6pg rupanya... cepat pula malam ni? adakah wish saya telah ditunaikan? me mahu siang yang panjang dan malam yang singkat!! ok la me mahu buat coffe dan lihat matahari naik... uhhhhhh.. damainya...

    Saturday, June 5, 2010

    :: apa lagi yang kamu mahu dari me ::

    apa lagi yang kamu mahu dari me? me sudah hilang kepercayaan pada kamu. usah lah kamu rayu lagi pada me. perasaan me hambar dan kosong. tiada lagi ruang buat kamu. kamu usah lagi ganggu me. me sudah muak dan jemu dengan segala yang mengingatkan me kepada kamu. cukuplah dengan apa yang me kutip selama me cuba faham kamu. jangan lah kamu sekali lagi cuba sakiti diri me mahupun emosi me. me takut nanti yang tertinggal dalam diri me hanyalah benci..

    Friday, June 4, 2010

    :: pagi yang indah ::



    hari yang sangat baik. pagi yang sangat indah~
    me rindu adik-adik me.. 
    even masih lagi cant sleep, but fikiran me sedikit lega, lapang.. after many days on sleepless nite.
    meluahkan perasaan tak kisah lah gembira, marah, benci, sebal, sedih. takut buat kita rasa sangat lega~
    ayat yang baik-baik buat me berfikir, secara rasional. menerima baik buruk suatu ketentuan. juga menghadapi tiap-tiap ujian dengan sangat berani dan tabah! kerana bukan me sahaja yang berhadapan dengan masaalah. 
    apa yang me cuba faham dari apa yang me kongsikan selama 3 malam ini, me harus percaya pada Dia. me harus pulang ke jalan yang sepatutnya me lalui, me harus terima kenyataan dan keadaan, me harus pandai buat keputusan yang betul.
    and mostly, me harus mencari Dia..

    we learn and cry from what we struggle for.. 
    ~arigato~

    Wednesday, June 2, 2010

    :: interesting fact about longevity ::

    • japan has the longest life expectancy in the world. yet people in the Okinawan island in southern Japan enjoy even longer and healthier lives than the average japanese. their diet secret? lots of grain, vegetables, soy and fish, less meat, poultry and dairy. there is, however no scientific basis to the suggestion by some supplement manufacturer that "coral calcium" is the secret of Okinawans logevity.
    • various studies in Mermons, Seventh-Day Adventists and Trappist monks, all people who follow vegetarian diet and engage in prudent lifestyle also show that they enjoy increased life expectancy.
    • North American also seems to be doing something right since they are healthier than they were two decades ago, people over age 85 are one of the fastest growing segments of the  population, proving that today you can live longer and healthier if you practice good health habits.
    with increasing age, the body is less efficient in absorbing and using some nutrients; osteoporosis and other medical conditions common among older people also change nutritional needs. consequently, an older person is likely to need extra amounts of the following essential nutrition.
    • calcium to prevent osteoporosis and maintain healthy bones
    • vitamins D, which the body need in order to help absorbing of calcium.
    • vitamin B12 to build red blood cells and maintain healthy nerves.
    • zinc to help compensate for lowered immunity due to aging.
    • potassium, especially in the presence of high blood presure ot the use of diuretic drugs.
    • folic acid, B vitamin, which the body use to make a DNA and red blood cells, may also help to lower blood levels of homocysteine, a compound in the blood that has been associated with increased risk of heart disease.
    • fiber to prevent constipation.