Sunday, May 16, 2010

:: karipap sardin ::

sunday.. rainy.. dan dah tentu sangat lapar!! dan kerana me aru saja dapat dapor baru.. me sangat teruja untuk memasak even me zero in cooking.. weeeeeeeee :) so today me wat karipap sardin.. yang funy nya bila dah siap doh dan inti baru me sedar me x da acuan kuih karipap di rumah! then me guna daya fikir inovativ me.. wewewe. me guna magkuk untuk buat bulat and garfu untuk kelim tepi karipap!! so gurls out there, trust me sangat senang untuk buat karipap ini! give a try k...

                              what we need :  
                               untuk 20 biji
inti
  1. 1 tin sardin besar
  2. 1 biji bawang besar
  3. 1 tangkai cili merah
  4. perahan lemon/limau
  5. garam
  6. 1tbs minyak masak
doh 
  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 2 tbs marjerin/planta
  3. 1/4 cawan air larutkan bersama secubit garam
                                        how to do  
doh
  1. dalam mangkuk besar, campurkan tepung dan majerin, uli hingga sebati.
  2. campurkan air sedikit demi sedikit. hingga doh sebati dan tidak melekat di tangan.
  3. biarkan doh selama 10 min.
inti
  1. panaskan kuali
  2. tumis bawang dan cili hingga naik bau
  3. masukkan sardin yang sudah dibersihkan
  4. jus lemon/limau (sesedap rasa)
  5. garam (sesedap rasa) 
bila dah siap semua, buat doh kepada bola kecil. tabur tepung pada tempat uli. so doh tak akan melekat.. goreng hingga keemasan dalam minyak panas dengan api sederhana. tadaaaaaaa.. karipap siap dihidang..
 
 
wehuuuuu... fews pic weweeee esp mangkuk as acuan! :)

No comments:

Post a Comment